UA / RU
Підтримати ZN.ua

Звітуючи про витрати населення на ЖКП Держстат суперечить сам собі

Між показниками зустрічається триразова відмінність.

Частка грошових витрат на ЖКП в обстеженнях домогосподарств Держстату становить 13,1%, а в статистиці цін - 4,125%. Різниця в 3,2 рази. Про це в своєму тексті для ZN.UA пише експерт Андрій Ревенко.

За його словами, між цими показниками можуть бути невеликі, але ніяк не триразові відмінності. Щоб пояснити причину цих розбіжностей, потрібно приводити з десяток таблиць для аналізу. Але якщо спростити, основна причина в тому, що в обстеженнях домогосподарств занижуються грошові доходи і витрати більш забезпеченої частини населення, що проживає переважно в великих містах. Обстеження домогосподарств базуються на вільній згоді потрапили у вибірку респондентів.

Причина проста - участь в опитуваннях пов'язана з витратами часу, веденням докладних записів, за які респондентам виплачуються мізерні грошові винагороди близько 70 грн на місяць. Домогосподарств багатших цим не зацікавиш, а для селян, у яких дуже скромні грошові доходи, хоч якісь додаткові гроші.

І навряд чи потрібні якісь додаткові аргументи про заниження частки ЖКП в статистиці цін, якщо у ваговій структурі грошових витрат вага природного газу в 2018 році була лише на 4,2% менше, ніж курячого філе, а сосисок та сардельок - на 1,128% більше платежів за централізоване опалення (0,972%) і електроенергію (0,983%)!

Детальніше читайте в статті Андрія Ревенка - «Велике невідоме зі змінними».