UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зустріч Януковича і Путіна в Москві засвідчила повзучу "митнизацію" України

Мабуть, з почуття глибокої вдячності Кремлю Протокол шостого засідання українсько-російської міждержавної комісії, що містить три десятки доручень урядів двох держав, і був начисто "злитий" українською стороною росіянам

Незважаючи на те, що договір про вступ України у Митний союз в ході минулого в Москві 17 грудня шостого засідання українсько-російської міждержавної комісії підписаний не був, і до "окремих" угодами МС Київ не приєднався, створюється враження початку повзучої "митнизації" України. Про це у своїй статті пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Тетяна Силіна.

Автор вказує, що затверджений в Києві текст Протоколу шостого засідання українсько-російської міждержавної комісії зазнав у Москві значні зміни.

"Мабуть, з почуття глибокої вдячності Кремлю цей Протокол, що містить три десятки доручень урядів двох держав, і був начисто "злитий" українською стороною росіянам", - зазначає автор.

зокрема, у списку доручень урядів РФ і України з'явилося два абсолютно нових пункту. В п. 4 тепер записано: "Урядам сторін забезпечити розробку і підписання в стислі терміни Меморандуму про сприяння Російської Федерації по зближенню технічних регламентів України і Митного союзу". А п. 5 говорить: "Урядам сторін підготувати пропозиції щодо взаємодії української сторони з Євразійським банком розвитку, антикризовим фондом Євразес і Міждержавним банком СНД".

Крім того, був змінений п.1, в якому Україна припускала, що заходи, що сприяють зростанню обсягів двосторонньої торгівлі та інвестицій в 2014 р., будуть прийматися на основі принципів Всесвітньої торгової організації, положень Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 р.". За пропозицією росіян, чия країна є членом СОТ, так і стороною Договору про ЗВТ СНД, ці організації з тексту викреслили. І тепер вищезгадані заходи будуть прийматися "шляхом усунення технічних бар'єрів у взаємній торгівлі" на основі відповідної угоди Митного союзу, розробленого для держав - учасників СНД, які не є членами МС.

З тексту Протоколу п. 2 - про сприяння подальшої лібералізації торговельних режимів у рамках СНД також зникло українське пропозицію робити це "шляхом підготовки низки угод Співдружності, а саме: про торгівлю послугами, доступ до трубопровідного транспорту та скасування експортних мит". Зате залишилися пункт про Зовнішекономбанку (що несе, на думку українських урядових експертів, можливі ризики) і пункт про рубль (який суперечить національним інтересам України).

Про щирості бажання надати "братську допомогу" і відновити втрачені зв'язки" взаємної кооперації свідчить і численні зміни в інших пунктах Протоколу, де конкретика і точні дати були замінені досить розпливчастими формулюваннями, зазначається в статті. Наприклад, Україна пропонувала створити двосторонню робочу групу експертів з розробки Плану заходів з організації в Україні виробництва ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 за російськими технологіями", а також внести до 1 березня 2014 р. на розгляд глав урядів узгоджений План з конкретними пропозиціями щодо фінансування проекту". В остаточному документі - ні до чого особливо не зобов'язує формулювання. Київ пропонував підготувати "та у двомісячний термін внести на розгляд глав урядів конкретні пропозиції щодо організації фінансування проекту спорудження енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС". У Москві "конкретику" і терміни викреслили. Українці хотіли "забезпечити завершення спільних державних випробувань літака Ан-70 до 1 лютого 2014 р.", росіяни переписали "до кінця першого кварталу". А пункт про АН-124 взагалі обрізали до невпізнання. Не пройшла російську "цензуру" не тільки пропонована дата 1 березня 2014 р., до якої, як пропонували українці ДП "Антонов" і Об'єднана авіабудівна корпорація повинні були б внести на розгляд глав урядів пропозиції щодо вирішення питання про створення спільного підприємства для управління програмою відновлення серійного виробництва літаків сімейства АН-124 з двигунами Д-18Т (тепер сторони лише "активізують роботу в цьому напрямку). Зник цілий дуже важливий для українських авіабудівників абзац про реалізацію угоди між КМУ та урядом РФ про реалізації та заходи державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства АН-124 з двигунами Д-18Т та їх модифікацій, на підставі якого українська сторона пропонувала "організувати спільне виконання робіт з модернізації, післяпродажного обслуговування, підтримки в експлуатації повітряних суден даного типу".

І ще один вельми показовий приклад: Київ пропонував підписати міжурядовий Меморандум про співпрацю щодо створення космічного ракетного комплексу надважкого класу. А в Москві підписали дуже загальний Меморандум про взаєморозуміння між Федеральним космічним агентством (РФ) і Державним космічним агентством України щодо співробітництва в галузі ракетно-космічної промисловості.

Докладніше читайте в матеріалі "Митний союз" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

15 мільярдів від Росії можуть обернутися для України "тортом для діабетика"

Ющенко побоюється, що РФ буде використовувати сценарій Абхазії і Південної Осетії для України

Азаров стверджує, що Росія допомогла посилити суверенітет України

Бойко повідомив про новий "вигідному" кредит від Росії на будівництво "транснаціональних транзитних коридорів"