UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВВП України: після спаду економіка знову почала рости 

Мінекономіки оприлюднило дані щодо росту економіки в 2024 році. 

За даними Мінекономіки, зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в серпні поточного року у порівнянні із серпнем минулого року становило 3,5%. Для порівняння, червневий і липневий показники - 1,1% і 2,7% відповідно, повідомляє з посиланням на міністерство Інтерфакс-Україна. 

Однак весною показники ВВП були кращі, ніж в серпні - гтравневий і квітневий - 3,7% і 4,3% відповідно. 

В Мінекономіки уточнили, що загалом за вісім місяців економіка України зросла на 3,9% порівняно з 4% за підсумками семи місяців і 4,1% - за підсумками першого півріччя. Тобто це підтверджує прогноз на рік на рівні 3,5%.

“Основний внесок у зростання економіки зробила промисловість і позитивна динаміка в транспорті, будівництві та внутрішній торгівлі. Крім того, в серпні вперше за останні три місяці бізнес поліпшив оцінки діяльності на найближчу перспективу”, - говорить перша віцепрем’єрка - міністерка економіки Юлія Свириденко.

Читайте також: Дефолт України відміняється: Кабмін призупинив виплати за ВВП-варантами
Читайте також: Біженці з України: як українці стимулюють зростання ВВП різних країн ЄС

Пожвавлення промисловості справило позитивний вплив на транспортну галузь - зросли обсяги внутрішніх залізничних перевезень і переробки вантажів у морських портах. У будівництві зросли обсяги будівельно-монтажних робіт. Основним драйвером галузі стали відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, проведення капітальної реконструкції та ремонт дорожнього покриття на аварійних ділянках.