UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зростання пенсій: у Мінсоцполітики розповіли, як можна буде збільшити власні виплати онлайн

Відповідний законопроект уже зареєстровано.

Кабмін раніше анонсував можливість українцям збільшувати власні пенсійні виплати. При цьому громадяни можуть самостійно платити ЄСВ, і ця послуга буде доступною онлайн. Про це заявила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович.

Вносити кошти можна буде через веб-портал Пенсійного фонду та інші цифрові інструменти.

«Вже зареєстровано законопроект, який спільно розробили народні депутати та Міністерство соціальної політики щодо можливості людині самостійно заплатити за себе страховий внесок. Раніше страховий внесок міг сплатити лише роботодавець. В окремих випадках можна було докупити страховий стаж заднім числом, тобто коли вже людина досягала пенсійного віку, а їй не вистачало стажу. Але це було скрутне рішення та складний розрахунок. Сьогодні ми дуже спрощуємо цю систему, обов'язково цифровизуємо її. Це буде можливість зробити просто через особистий пенсійний кабінет чи інші цифрові інструменти. Не потрібно буде особисто кудись звертатися і зробити це можна буде онлайн», – наголосила чиновник.

За її словами, цей проект розрахований на три цільові категорії громадян:

Читайте також: У Пенсійному фонді нагадали, хто має право на призначення пенсії у 2022 році

Раніше повідомлялося, що до кінця поточного року, незважаючи на війну та економічні труднощі, уряд планує двічі здійснити перерахунок пенсій у бік підвищення.