UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зниження викидів парникових газів до 2030 року на 65% блокується великим бізнесом

Деякі промислові підприємства України можуть опинитися під загрозою закриття.

Наразі Національно визначений внесок України до Паризької угоди говорить про зобов’язання скоротити викиди CO2 до 40% від рівня 1990 року. Проєкт Другого НВВ підвищує цю мету до 65%. Станом на 2019 рік Україна вже скоротила викиди на 63% від рівня 1990 року, тож мета на наступні десять років — скоротити лише на 2%, що цілком реально та досяжно. Але у Федерації роботодавців переконані, що зниження викидів парникових газів до 2030 року на 65% «несуть надзвичайно велику загрозу як для інвестиційного середовища, так і для діючих промислових підприємств України, які можуть опинитися під загрозою закриття».

За оцінкою експертів Федерація роботодавців не розглядає аспекту скорочення викидів як можливості для бізнесу. Якщо промисловість не почне модернізуватися зараз, то вона просто втратить свою конкурентоспроможність на міжнародному ринку. Енергетичний сектор уже давно виснажений і не відповідає жодним європейським стандартам. Наші ТЕЦ і ТЕС, що виконують стратегічно важливі функції — забезпечення міст електрикою та теплом, були побудовані у середині минулого століття і можуть у будь-який момент вийти з ладу. Це вже відбувається. Нещодавно Запорізька ТЕС повністю відключилася від енергосистеми через замикання на підстанції «Луч» «Запоріжжяобленерго», залишивши без світла кілька населених пунктів.

Крім того, окремим стимулом для скорочення викидів парникових газів і вуглецеємності нашої продукції буде податок ЄС на вуглецеємні товари (Carbon border adjustment mechanism, CBAM). Європейський Союз запровадить цей регуляторний механізм для стимулювання інших країн-партнерів до протидії зміні клімату. 2019 року експорт України до ЄС становив 21,1 млрд євро. Третина від цієї суми потенційно підпадатиме під CBAM, якщо виробництво продукту і надалі генеруватиме СО2. Продовжувати виробляти товари на застарілих і брудних підприємствах буде просто економічно невигідно.

Чим можуть закінчитися переговори уряду із бізнесом щодо скорочення викидів парникових газів читайте в тексті "Якими мають бути кліматичні амбіції української енергетики та промисловості".