UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни в законодавстві торкнуться 700 тисяч працюючих пенсіонерів

Прийняті в Україні зміни в пенсійне законодавство дозволять заощадити 1,5 млрд грн на рік.

Зміни в пенсійному законодавстві, прийняті Верховною Радою 2 березня, торкнуться не більше 700 тис. осіб з 12,5 млн пенсіонерів, повідомив голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний.

За словами Зарудного, зміни в пенсійному законодавстві дозволять заощадити 1,5 млрд грн на рік.

Він також повідомив про основні зміни в пенсійному законодавстві. Перші стосуються спеціальних пенсій для держслужбовців, працівників прокуратури, суддів, народних депутатів: до кінця поточного року ці співробітники, працюючи на своїх посадах, не будуть отримувати пенсій. Виняток зроблено для інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, військовослужбовців, які брали або беруть участь в антитерористичній операції, для сімей загиблих військовослужбовців. Працючі наукові співробітники мають право на виплату 85% пенсії. Зарудний зазначив, що спеціальна пенсія становить зараз до 60% від рівня заробітку, тоді як звичайна пенсія - 40-45% від рівня заробітку.

Друга група змін стосується звичайних пенсіонерів, які працюють в період роботи будуть отримувати пенсію у розмірі 85% від призначеного розміру. "Але ця норма стосується лише тих пенсіонерів, розмір пенсій яких перевищує 1423,5 грн", - сказав Зарудний. При цьому, уточнив глава Пенсійного фонду, працюючий пенсіонер, який отримує 85% пенсії, не може отримувати її в меншому обсязі, ніж 1423,5 гривні. Ця норма також до кінця 2015 року.

За словами Зарудного, ці зміни торкнулися 659 тис. працюючих пенсіонерів - близько чверті всіх працюючих пенсіонерів та 5,5% від загальної кількості пенсіонерів.

Ця норми не торкнуться інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій.

Третій блок змін стосується підвищення пенсійного віку для працівників шкідливих виробництв (так звані списки №№1 і 2: сільське господарство, металургія, хімпром), в першу чергу жінок. За словами Зарудного, для жінок, які працюють на таких виробництвах, збільшується вік, необхідний для отримання пільгової пенсії. Він пояснив, що з 2011 року йде поступове збільшення загального пенсійного віку для жінок і для тих з них, хто виходить на пенсію в цьому році, він складає вже 58 років. У той же час вік для виходу на пільгову пенсію не підвищувався і на сьогодні він складає 50 років. Зарудний пояснив, що підвищення пенсійного віку для виходу на пільгову пенсію передбачено протягом 10 років - на 6 місяців щорічно.

Читайте також: ВР скасувала виплату пенсій працюючим чиновникам контролюючих органів

Президент Петро Порошенко 13 березня підписав три закони, що обмежують пенсії працюючим пенсіонерам.