UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зі скандального наказу Мінагрополітики щезли майже 300 претендентів на пільговий газ, включаючи компанію Фірташа

Після скандалу, який вибухнув на початку січня через перший варіант наказу, міністерство мовчки внесло до нього зміни. 

Мінагрополітики внесло зміни до переліку суб'єктів господарювання, які виробляють товари, що мають суттєву соціальну значущість, та для яких обмежена націнка під час постачання природного газу. Про це йдеться в наказі, оприлюдненому на сайті міністерства.

Порівняння додатків до двох варіантів даного наказу показує, що список скоротився з 6851 до 6516 компаній.

Проте, в Мінагрополітики не зазначають причини такого рішення.

Водночас відомо, що після оприлюднення першого варіанту наказу вибухнув скандал. Нагадаємо, компанії із затвердженого переліку мають право купувати газ за пільговими тарифами, затвердженими урядом – для них також обмежена націнка під час постачання природного газу.

Після опублікування наказу, зокрема, виявилося, що преференції були надані для групи компаній ПрАТ МХП Юрія Косюка та для агробізнесу "Кернел Груп" Андрія Веревського.

А ще цікавіше, серед виробників соціальних продуктів виявилися щонайменше два газзбути, один з яких належить Дмитру Фірташу.

Читайте також: Нафтогаз часів Коболєва постачав газ за заниженими цінами газзбуту Фірташа - АМКУ розпочав розслідування

Цікаво також, що після оновлення переліку з нього разом з кодом ЄДРПОУ 38863790 (за яким ховається газопостачальна компанія Дмитра Фірташа) одночасно щезло і ТОВ "Гоба", посередництвом якої в перший варіант наказу було протягнуто указаний код.

Також, у списку Міністерства аграрної політики на отримання пільг на газ виявилося щонайменше 585 юридичних осіб, які зареєстровані на окупованій території Криму, Донецької та Луганської областей.

Як відомо, 30 грудня Кабінет Міністрів постановою № 1435 обмежив націнку при постачанні природного газу виробникам харчових продуктів, які мають суттєву соціальну значущість.

31 грудня 2021 року міністр агрополітики Роман Лещенко підписав із виробниками соціально значущих продуктів харчування меморандум щодо стабілізації цін на природний газ власного видобутку,

Документ обмежує націнку на газ, який видобуто в Україні, на рівні 25%.

На початку січня Міністерство аграрної політики оприлюднило список виробників соціальних продуктів, яким дадуть для виробництва природний газ внутрішнього видобутку з обмеженою 25-відсотковою націнкою. Наказ видано 5 січня 2021 року.

Серед галузей, які мали потрапити під дію наказу - виробництво борошна пшеничного (класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД) - 10.61), молока пастеризованого (КВЕД - 10.51), хліба житньо-пшеничного (КВЕД - 10.71), яєць курячих (КВЕД - 01.47), птиці (тушка куряча) (КВЕД - 10.12) та олії соняшникової (КВЕД - 10.41). Тобто, виробництва продовольчих товарів, що мають суттєву соціальну значимість.