UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Зерновий коридор» майже порожній через загрозу виходу Росії з угоди – ЗМІ

За даними ООН, у коридорі залишилися лише сім суден

Погрози Росії вийти з «зернової угоди», дія якої завершується 18 травня, призвели до того, що коридор для руху суден із зерном майже порожній, пише Bloomberg. Жодне нове судно не пройшло перевірку в коридорі вже більше тижня через розбіжності між сторонами в Об'єднаному координаційному центрі в Стамбулі, завданням якого є перевірка всіх суден. 

Залишився лише невеликий потік вихідних суден, що прямують через безпечний прохід, свідчать дані, опубліковані ООН – із семи суден, які все ще перебувають в системі, одне знаходиться в порту, одне йде транзитом через коридор, а п’ять очікують на перевірку. 

Читайте також: У Туреччині розпочалися переговори щодо "зернового коридору": чого вимагає Росія

За словами Дмитра Тимотіна з агентства Inzernoexport GmbH в Одесі, яке зазвичай організовує портові заходи для трьох суден на місяць, нинішня пауза паралізує відвантаження.

«У нас немає нових зернових контрактів, тому що всі чекають на інформацію про те, що буде з «зерновим коридором». Наш термінал зараз не працює, тому що немає вхідних суден», – сказав Тимотін. 

Bloomberg зазначає, що «зернова угода» дозволила Україні відвантажити понад 30 мільйонів тонн продукції з трьох основних портів, що допомогло знизити світові ціни на продовольство, які різко зросли після початку повномасштабного вторгнення Росії. Але Москва неодноразово погрожувала вийти з угоди, заявляючи, що паралельна угода про усунення перешкод для експорту її власної сільськогосподарської продукції не досягла достатнього прогресу. 

Читайте також: «Зерновий коридор»: аграрії розповіли, чому експорт українського зерна різко впав

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, заявив, що Росія шантажує інші країни зривом «зернової угоди» та спекулює на тому, що нібито програє від її дії, у той час як насправді експорт зерна з РФ виріс вдвічі.

За словами президента Української зернової асоціації Миколи Горбачьова, без діючої «зернової угоди» Україна не зможе повністю реалізувати свій експортний потенціал, який може скласти у 2023-24 роках близько 44 мільйонів тонн.

Раніше міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський заявив, що Україна має план «Б» на випадок остаточного припинення роботи «зернового коридору».