UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський ветував закон на продовження мораторію по валютних кредитах

Закон відправлено на доопрацювання в Раду.

Президент України Володимир Зеленський наклав вето і надав свої пропозиції до закону №3640, яким було передбачено продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, в тому числі іпотечними, до 1 січня 2022 року. Про це повідомляється на сайті Ради.

"Аналіз закону свідчить про те, що окремі його положення не узгоджуються з Конституцією і законами України, а також не відповідають принципу юридичної визначеності, ясності і недвозначності правової норми, що є складовою конституційного принципу верховенства права", - йдеться в пропозиціях Зеленського.

Зеленський підкреслює, що така ситуація створює неоднозначне трактування закону, унеможливить кредитним установам отримати забезпечення за кредитними договорами та призведе до правового колапсу і порушення конституційного принципу обов'язковості виконання судових рішень.

Закон відправлений на доопрацювання до Верховної Ради.

Читайте також: Рада продовжила мораторій на стягнення за валютними іпотечними кредитами до 2022 року

Закон пропонував продовжити мораторій на стягнення майна за валютними кредитами до 1 січня 2022 року. Відповідно до закону, житло не може бути відчужене у громадянина, якщо це єдине місце проживання, якщо загальна площа житла становить не більше 140 кв.м. для квартири і 240 кв.м для будинку.

Раніше Мін'юст пропонував ветувати законопроект №3640, який надійшов на підпис президенту Володимиру Зеленському та по своїй суті зупиняє будь-яке примусове стягнення боргів.

Повідомлялося також, що Рада продовжила мораторій на стягнення житла у боржників по валютних кредитах (законопроект №3640), і це, на думку експертів, спричинить проблеми для банківської сфери.