UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський подякував європейцям за програму Ukraine Facility і попросив про створення ще одного фонду допомоги

В ЄС вже говорили про окремий фонд на 5 млрд євро для надання військової допомоги.

Президент України Володимир Зеленський подякував ЄС за одностайність у схваленні інструменту Ukraine Facility на суму EUR50 млрд та попросив європейських політиків про створення ще одного інструменту - окремого Фонду допомоги (Ukraine Assistance Fund) на 5 млрд євро на ті самі строки. Він зауважив, що агресія Росії проти Європи поповнилася черговим спільником Росії, а саме – снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї. Президент сказав, що має дані розвідки, згідно з якими Росія отримає мільйон артилерійських снарядів від Пхеньяна. Володимир Зеленський зауважив, що реалізація європейського плану щодо постачання мільйона артилерійських снарядів для України затримується.

Читайте також: Росія застосовує проти українців хімічну зброю часів Першої світової війни — Штупун

"Це прояв глобальної конкуренції, у якій Європа не має права програти. І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund у межах нашого з вами Європейського фонду миру. Це така надійність і довготривалість підтримки, яку зараз потрібно протиставити відповідним викликам. Не менш як 5 мільярдів євро на рік, термін - чотири роки. Чіткий пріоритет ", - сказав Зеленський.

Проте, що Євросоюз готує нові санкції проти РФ та фінансову підтримку Києву напередодні другої річниці повномасштабної війни, повідомляло видання Financial Times. Зокрема, Євросоюз готує 13-пакет санкцій проти юридичних та фізичних осіб, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ, а також довгоочікувану угоду про виділення Києву 50 млрд євро протягом наступних чотирьох років. При чому FT з посиланням на осіб, знайомих із підготовкою угоди, написав, що частиною загального набору, який готують до річниці війни, є 5 млрд військової допомоги на рік та рішення відкласти прибутки від заморожених російських активів.

І навіть Угорщина не має жодних заперечень проти створення фонду з військовою допомогою. У Будапешті заявили, що не ставатимуть на заваді досягнення консенсусу під час зустрічі послів ЄС 24 січня. Такий крок угорців відкриває шлях до угоди про модернізацію механізму щодо стабільного постачання Україні зброї після вирішення країнами ЄС технічних питань.