UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українським медикам підвищать мінімальну зарплату – указ президента

Зеленський назвав мінімальні суми, які мають отримувати медпрацівники.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про підвищення мінімальної зарплати медикам. Він підписав документ під час виступу в День медика.

“Сьогодні, навіть в умовах обмеженого бюджету, ми поступово збільшуємо заробітні плати медикам. Щоразу, коли це відбувається, я кажу, що це лише перші кроки… І одним з таких кроків для досягнення цієї мети стане підписаний мною сьогодні, зараз, указ… Указ встановлює орієнтир мінімального рівня оплати праці – не менш 13,5 тис. грн для середнього медичного персоналу і не менше 20 тис. грн для лікарського складу”, - заявив Зеленський.

За його словами, зараз уряд починає готувати проєкт держбюджету на 2022 рік. Зеленський очікує, що він стане "чітким сигналом про відновлення престижу та важливої ролі медиків в українському суспільстві".

Читайте також: Київрада виділила на доплати медикам 1,5 мільярда гривень

Наприкінці 2020 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що в наступні два роки значно збільшиться фінансування медичної галузі - на 60%. Він також пообіцяв, що вже у поточному році зарплата медиків зросте на 30%.

Повідомлялося, що у 2020 році через пандемію коронавірусу, кількість кадрів у сфері охорони здоров'я в Україні зменшилася на 5%. Зокрема, середня зарплата у сфері охорони здоров'я виявилася значно нижчою за середню зарплату по країні, а медики найчастіше отримують мінімальну зарплату.

Станом на грудень 2020 року в Україні було зареєстровано 735 тисяч працівників охорони здоров'я, з яких 83% - жінки. Частка всіх державних витрат на охорону здоров'я в Україні виявилася нижче середнього показника в ВООЗ-Європі (3% ВВП у 2019), а прямі витрати приватних домогосподарств - вище середнього показника в ВООЗ-Європі (46% в Україні й 27% в Європі).