UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав умову, за якої Україна може відновити транзит російського аміаку

Транзит російського аміаку трубопроводом "Тольятті-Одеса" через територію України зупинили 24 лютого.

Україна може відновити транзит російського аміаку лише після того, як відбудеться обмін полоненими за формулою "всіх на всіх", заявив президент України Володимир Зеленський під час конференції Bloomberg New Economy Forum.

"Щодо експорту аміаку. Ми можемо домовитися, тільки якщо буде реалізовано обмін "всіх на всіх". Ми не хочемо здійснювати торгівлю з Росією, допомагати їм, вони – наш ворог. Я сказав, що ми можемо погодитися, лише якщо вони обміняють усіх наших полонених на своїх полонених", - сказав Зеленський.

Україна зупинила транзит російського аміаку трубопроводом "Тольятті-Одеса" 24 лютого. "Тольяттиазот", який належить групі "УралХим" та контролює російську частину трубопроводу, змушений був зупинити три із семи агрегатів аміаку і перевести решту в режим зниженого навантаження.

Читайте також: ООН зафіксувала, що представники РФ систематично катують і жорстоко поводяться з полоненими українцями

Загальна протяжність аміакопроводу "Тольятті–Одеса" становить 2,418 тис. км, територією України – 1,018 тис. км. Оператором його української частини виступає держпідприємство "Укрхімтрансаміак", а доставлений на державний Одеський припортовий завод (ОПЗ) російський аміак раніше постачали на експорт.

Про те, що Україна готова відновити транзит російського аміаку за умови повернення українських полонених, Зеленський заявляв ще у вересні. Він тоді запропонував цю домовленість ООН в контексті зменшення глобального дефіциту добрив.