UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завжди є ризик шахрайства з особистими даними клієнтів банків та магазинів - глава Кіберполіції

Люди самі надають свої дані фінорганізациям і магазинам.

Глава кіберполіції Олександр Гринчак в інтерв'ю ZN.UA розповів про те, як йдуть справи із захистом персональних даний українців. Виявляється, що люди самі надають свої дані, які потім можуть перепродувати співробітники банків, фінорганізацій і магазинів.

«Люди часто самі надають свої особисті дані багатьом компаніям. Так формуються різні бази даних банків, фінансових компаній, торгових мереж та інших комерційних організацій. З іншого боку, завжди є присутнім ризик того, що колишній або нинішній співробітник цих комерційних організацій, що має доступ до цієї інформації, її продасть. У минулому році ми ініціювали спецоперацію «Дата», провели близько 40 обшуків по всій території України і відправили до суду матеріали по 11 фігурантам з 25, які займалися саме поширенням баз з особистими даними громадян. В основному, це були бази даних банків, небанківських фінансових організацій і магазинів », - розповів він.

Однак він повідомив, що жодній державі не вдалося повністю захистити своїх громадян.

«Багато хто йде в тінь, в телеграм, використовують його як майданчик для продажу цієї інформації, і тут цю діяльність уже обмежувати складніше. Але не неможливо. Близько семи таких телеграм-каналів нам вже вдалося заблокувати. Звичайно, це невелика частка цього ринку. Але все ж зазначу, що жодній державі в світі не вдається на 100% захистити дані своїх громадян », - сказав він.

Читайте також: З початку року кіберполіція провела 13 міжнародних спецоперацій

Детальніше про ситуацію з шахрайством в Україні читайте в інтерв'ю Юлії Самаєвої для ZN.UA - «Глава кіберполіції Олександр Гринчак про те, як захистити гроші на картці від шахраїв, а бізнес - від хакерів».