UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завтра відбудуться слухання Арбітражної групи у спорі з ЄС щодо експорту лісу-кругляку

 Слухання триватимуть 22 і 23 вересня.

Завтра, 22 вересня, розпочнуться слухання Арбітражної групи у спорі між Україною та ЄС щодо заборони експорту необробленої деревини. Проведення слухань заплановано на два дні – 22-23 вересня. Це перший в історії спір в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, нагадує юрфірма «Ілляшев та Партнери».

До Арбітражної групи входять три арбітри: Крістіан Хеберлі (Christian Häberli) – голова Арбітражної групи (Швейцарія), Джорджіо Сакердоті (Giorgio Sacerdoti) (арбітр, призначений Європейським Союзом), Віктор Муравйов (арбітр, призначений Україною). Кожен арбітр братиме участь у слуханнях зі своїх офісів за їхнім місцезнаходженням через карантинні обмеження.

Європейський Союз буде представлений командою юридичних радників з Європейської комісії, зокрема, Девідом Греспаном (Davide Grespan) та Рамоном Відалем Пуджем (Ramon Vidal Puig).

Україна буде представлена заступником міністра економіки – торговим представником України Тарасом Качкою, співробітниками департаменту захисту національного виробника Мінекономіки, зовнішніми юридичними радниками – адвокатами юридичної фірми «Ілляшев та Партнери», а також професором міжнародного права, адвокатом французької юридичної фірми «Sygna Partners» Жаном-Марком Тувененом (Jean-Marc Thouvenin).

Слухання розпочнуться 22 вересня о 14:00 за київським часом (13:00 за брюссельським часом), та продовжаться 23 вересня о 10:00 за київським часом (09:00 за брюссельським часом).

Читайте також: Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель вперше приїде в Україну

Нагадаємо, що у лютому українська сторона заявила, что Міжнародний арбітражний процес між Євросоюзом і Україною по введеному Україною мораторію на експорт лісу-кругляка перейшов у активну фазу.

Верховна Рада заборонила експорт необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) - з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року. Мораторій введено строком на 10 років. У 2018 році Верховна Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів.

Повідомлялося, що арбітражний процес проти України ініціював Євросоюз 20 червня 2019 року. Судову палату з цього питання створили 28 січня 2020 року. Подавати письмові подання до арбітражу можна до 27 лютого 2020 року.

Як писала для DT.UA Юлія Самаєва, на країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини. У Євросоюзі з 2013 р. діє Регламент ЄС, що встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС, - EUTR. Однак дослідження Earthsight показує, що цей закон не працює, і деревина незаконного походження систематично потрапляє на ринки ЄС.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Озеленення" Європи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".