UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зарплати вчителям підвищать вже в цьому місяці – Шмигаль

Своєю чергою міністр освіти та науки повідомив, що усі доплати, надбавки й інші заохочувальні виплати збережуться.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про те, що зарплати вчителів мають підвищити вже в цьому місяці. У Telegram-каналі прем’єр-міністр написав про те, що необхідне для цього рішення уряд ухвалив під час засідання, 20 січня.

“Зарплати вчителів зростуть на 20% вже цього місяця. Щойно уряд затвердив нову тарифну сітку для розрахунку зарплат працівникам бюджетних установ. Уряд виділив цього року на зарплати вчителям майже 100 млрд грн. Тому сьогоднішнє рішення абсолютно прораховано та забезпечено відповідними фінансами”, - зазначив Шмигаль.

Водночас міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що заробітна плата освітян розраховуватиметься з 1 січня 2021 року на основі збільшених на 20% посадових окладів, а з 1 грудня – на 8,4%.

“Наприклад, посадовий оклад вчителя без категорії закладу загальної середньої освіти з 1 січня 2021 року становитиме 4 859 грн. Це на 809 грн більше, ніж було з вересня 2020 року. Посадовий оклад вчителя вищої категорії з 1 січня 2021 року – 6 461 грн. Це на 1 076 грн більше, ніж було з вересня 2020 року”, - зазначив Шкарлет.

За його словами, усі доплати, надбавки й інші заохочувальні виплати зберігаються та будуть нараховуватися до збільшених посадових окладів.

Читайте також: Профспілка освітян вимагає від уряду не затягувати з прийняттям розрекламованого рішення про підвищення зарплати на 20%

Як повідомлялося, постанова Кабміну, яка передбачає поетапне до 2023 року підвищення окладів педагогів до рівня чотирьох прожиткових мінімумів, передбачало у 2021 році додаткове фінансування на суму 50 млрд грн. З державного бюджету було заплановано виділити близько 39 млрд, з місцевих - близько 11 млрд.

У зв'язку з відсутністю коштів на її реалізацію в державному і місцевих бюджетах зазначена постанова, прийняте 10 липня 2019 року, було припинено до 31 грудня 2020 року.

Про економічні наслідки зростання середньої зарплати в Україні читайте в матеріалі ZN.UA Андрія Вігірінського "Десять баксів розбрату".