UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Заради енергетичної незалежності»: вперше за десятиліття Франція відновить будівництво АЕС

Макрон обіцяє, що альтернативні джерела продовжать розвивати також.

Франція вперше за багато років відновить будівництво атомних електростанцій (АЕС), щоб зменшити залежність від імпорту енергоносіїв.

«Вперше за десятиліття ми будуватимемо АЕС. Також ми продовжуватимемо роботу над відновлюваними джерелами енергії», - оголосив президент країни Еммануель Макрон у телезверненні до співітчизників.

Макрон припускає, що такі заходи допоможуть Франції «отримати енергетичну незалежність та забезпечити достатньо електроенергії».

АЕС в Україні

В Україні наразі працюють чотири АЕС: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південно-Українська. У серпні 2021 року Україна заявила про припинення вивезення ядерних відходів до РФ. Це коштувало $200 млн на рік. Тепер небезпечні речовини зберігатимуть у Чорнобильській зоні: у 2017 році тут почали будувати Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) із використанням сучасної технології «сухого зберігання».

Читайте також: Президент Чехії виключив Росію та Китай з будівництва АЕС в країні

У серпні 2020 року в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у своєму блозі назвав добудову третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС «проектом десятиліття». А потім і президент України Володимир Зеленський заявив про доцільність добудови. Чи дійсно цей проект потрібен Україні, читайте у статті Олександри Заїки «Проект десятиліття без хепі-енду».