UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запуск фондів у Великій Британії впав до мінімуму за 20 років: що буде з довгостроковими інвестиціями

Нестабільні ринки та прибутковість готівкових продуктів спонукали інвесторів залучити 37 мільярдів фунтів стерлінгів за 10 місяців.

Для британських інвесторів запустили найменшу кількість фондів за два десятиліття, оскільки вищі витрати на життя та відсоткові ставки спонукали вкладників покинути інвестиційні фонди, пише FT. Згідно з даними Morningstar, у 2023 році у Великій Британії було відкрито близько 397 фондів, що на чверть менше, ніж роком раніше, і набагато нижче останнього піку в 899 у 2010 році. Це є найменшою кількістю запусків з 2003 року, коли ринки переживали крах доткому.

Читайте також: Тайвань підписав інвестиційну угоду з Канадою: острів шукає підтримки країн Заходу на тлі тиску з боку Китаю

Британські інвестори покинули фонди, збентежені нестабільністю ринків і спокушені високою прибутковістю, яку пропонують готівкові продукти, оскільки процентні ставки досягли найвищого рівня за десятиліття.

"Зміни режиму інфляції та ставок впливають на те, як інвестори думають про свої портфелі, і в результаті багато хто чітко віддає перевагу готівковим інвестиціям", — сказав Даг Ебботт, голова групи клієнтів інвестиційної компанії Schroders.

Читайте також: Військові інвестиції: українці віддають перевагу військовим ОВДП не тільки через патріотизм

Протягом останніх років у Великій Британії інвестували у фонди, оскільки стрімке зростання інфляції та зростання вартості життя підштовхнули роздрібних інвесторів до візитів у інвестиційні банки — 2022 рік був найгіршим за всю історію, коли 50 мільярдів фунтів було викуплено на чистій основі з фондів. Роздрібні та інституційні інвестори залучили ще 37 мільярдів фунтів стерлінгів за 10 місяців до жовтня 2023 року (за даними Асоціації інвестицій).

Разом з цим перспективи сектору управління інвестиціями погіршилися, оскільки вплив відтоку на керуючих активами посилився втечею інвесторів до пасивних фондів , тиском на зниження комісій і зростанням регулятивних витрат.

Це призвело до ряду скорочень витрат і збільшення обсягів цих компаній, щоб підтримати бізнес.

Незважаючи на те, що інфляція у Великій Британії падає (з 6,7% у вересні до 3,9% в листопаді), потенціал зміни глобального середовища протягом наступних кількох років означає, що інвесторам буде розумно розподілити свої портфелі між різними класами активів, додав Ебботт.

"Довгострокові структурні тенденції демографії, деглобалізації та декарбонізації вказують на те, що інфляція залишається вищою, ніж була у останньому десятилітті, і довготермінові інвестиції будуть критичними".

Також ми писали, що вартість запозичень різко впаде у 2024 році, а інвестори зосередяться на ринку акцій.