UA / RU
Підтримати ZN.ua

Запаси вугілля на українських ТЕС на критично низькому рівні

Ще трохи і запаси будуть у два рази нижчі норми.

На складах українських теплоелектростанцій (ТЕС) станом на 28 січня перебуває 578 700 тонн вугілля, що менше необхідної норми на 525 800 тонн. Про це йдеться в даних Міністерства енергетики.

На складах ТЕС на минулий тиждень перебувало 244 700 тонн антрацитового вугілля (не видобувається в Україні) і 344 100 тонн вугілля марки Г (газове вугілля), який видобувається на місцевих шахтах. Однак, згідно з Порядком формування прогнозного балансу ОЕС, на теплоелектростанціях і електроцентралях, повинно було знаходитися 294 800 тонни антрациту і 809 700 тонн газового вугілля.

Найбільше вугілля на складах міститься на Слов'янській ТЕС (входить в структуру Донбасеенерго, вугілля марки Г там ще на 44 дня роботи), а також Луганській ТЕС (ДТЕК Східенерго, антрациту там ще на 30 днів) і Придніпровської ТЕС (ДТЕК Дніпроенерго, газового вугілля - на 12 днів).

Найменша кількість вугілля - на Трипільської та Зміївської ТЕС (Центренерго), де вугілля може вистачити всього 1-4 дня, а також на Криворізькій, Ладижинській, Запорізькій, Бурштинської та Курахівської ТЕС (входять в структуру холдингу ДТЕК) - від 2 до 4 днів.

Згідно з даними Державної служби статистики, на 1 лютого 2020 року на українських ТЕС було 4,3 млн тонн вугілля.

Читайте також: Рада створила ТСК, яка перевірить діяльність вугільно-промислових шахт

Раніше повідомлялося, що на складах українських теплових електростанцій станом на 25 січня запаси склали 455 тис. тонн, що є історичним мінімумом і не дозволяє забезпечити енергетичну безпеку країни.

При цьому, як заявили на засіданні комітету ВР з питань енергетики і ЖКГ минулої середи, віялових відключень в Україні допоміг уникнути імпорт електроенергії з Білорусі.