UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заморожені російські доходи треба направити на закупівлю зброї для України – міністр закордонних справ Фінляндії

Не всі політики у Європі підтримують цю ідею.

Заморожені російські доходи слід спрямувати на закупівлю зброї для України, заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен, повідомляє Yle. З такою ж пропозицією виступила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн. На думку міністра, ЄС та США могли б спільними зусиллями реалізувати цю ідею.

Читайте також: Глава Єврокомісії вважає, що прибутки від заморожених активів РФ треба використовувати на купівлю зброї для України 

«Ці кошти можна було б пустити на зброю, на постачання оборонних засобів та у довгостроковій перспективі на відновлення України», – сказала Еліна Валтонен.

Водночас G7 та ЄС заморозили близько 300 млрд євро російських коштів. Їхня оцінна прибутковість становить близько трьох мільярдів євро на рік.

Читайте також: За 2023 рік заморожені російські активи принесли Euroclear 4,4 млрд євро прибутку

При цьому, на думку міністра, йдеться про досить складне юридичне питання.

Читайте також: Як використовувати заморожені активи Росії на благо України — The Economist

«Однією із головних цінностей у нас на Заході вважається недоторканність приватної власності. Не всі громадяни зрозуміють, чому ми не можемо просто взяти та привласнити кошти сусідньої держави, яка веде жорстоку агресивну війну, не дотримуючись жодних міжнародних норм. Але ми все ж таки повинні дотримуватися наших принципів», - зазначила вона.

Раніше ми писали про те, що Європейський банк реконструкції та розвитку надає активну допомогу Україні, наголошуючи на ресурсності та допомозі приватному сектору. Відповідні проекти викликали зацікавленість партнерів з ЄБРР щодо відновлення Херсонської та Миколаївської областей. ЄБРР зацікавлений у тому, щоб саме приватний сектор став основою оновлення України.