UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захист енергооб'єктів в Україні: чи виправдані витрати та як вирішується проблема

Захист енергооб'єктів має стати пріоритетом.

Звіт Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури свідчить, що, за останніми даними, першим рівнем захисту (від уламків) забезпечено 103 об'єкти у 21 області, зокрема об'єкти генерації та розподільчих мереж. Найгірша ситуація з другим рівнем захисту (від дронів), який є у 22 підстанцій у 14 областях. І це при тому, що тільки великої енергетики прикриття потребують близько 300 об'єктів. До цього числа входять електростанції та підстанції як «Укренерго», так і обленерго. Такими даними ділиться Ігор Маскалевич, кореспондент ZN.UA , у своїй статті "Удари по енергосистемі продовжаться. Ми до них готуємось?"

Автор зазначив, що важливість ефекту захисту оцінили під час першого удару по дев'яти підстанціях, де Нацагентство забезпечило другий рівень захисту: «Фортифікаційні споруди на всіх об'єктах витримали прямі та непрямі удари, забезпечивши повний захист автотрансформаторів та електричного обладнання…». Тобто на деяких підстанціях є пошкодження самих захисних конструкцій внаслідок прямих ударів, але при цьому обладнання залишилося цілим. І це найголовніше.

Йдеться про габіони та мішки з піском проти осколків. Потрібно заплатили за це два мільярди гривень. Пісок у нас явно недешевий, напевно, золотоносний… Будуються і бетонні укриття від дронів. Піску там поменше, бетону побільше, прайс у п'ять разів вищий. А ось із укриттями від ракет Агентство має явні проблеми. Ціна три мільярди за штуку бентежить донорів. Як результат, поки що проводяться презентації проектів і чиновники обіцяють закрити питання ближче до кінця року. Можливо, тільки якщо знайдуть спонсорів.

Та й корупціонери чекають свого. Спроби тирити гроші продовжуються — вартість спорудження аналогічних укриттів у «Укренерго» та згаданого Агентства дуже різниться. «Укренерго» будує швидше, якісніше та дешевше. У результаті має безліч претензій від серйозних людей, яким їхній «поганий» приклад заважає правильно «освоювати» гроші.

З іншими статтями Ігоря Маскалевича, кореспондента   DT.UA, можна   ознайомиться за посиланням.