UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна вартість земельних активів у Пекіні перевищила ВВП США - 22 трлн доларів

У великих містах Китаю спостерігаються рекордно високі ціни на земельні ділянки. Ціни на нерухомість поки продовжують зростати, однак у найближчі роки вони можуть знизитися через скорочення населення КНР.

Ринок нерухомості Китаю демонструє дві крайності: у великих містах збільшується бульбашка на ринку нерухомості, але є і достатньо "міст-привидів".

На початку вересня у великих містах спостерігалися рекордно високі ціни на земельні ділянки, а загальна вартість земельних активів у Пекіні досягла 134 трильйонів юанів (приблизно 22 трильйона доларів). Це більше, ніж валовий внутрішній продукт США у 2012 році, який дорівнював 16,4 трильйона доларів.

Ціни на нерухомість продовжують зростати, тому що у муніципалітетів величезні борги - 3,3 трильйона доларів, і вони розраховують на продаж земельних ділянок, щоб сплатити взяті кредити.

Го Шипін, директор з досліджень в Інституті сучасних фінансів Університету Шеньчженя, заявив, що у 2012 році з 648 великих і середніх міст Китаю всього у 70-ти спостерігалося зростання цін на нерухомість, а у 364 - ціни на будинки падали.

Як відзначають фахівці, незабаром Китай відчує, що на рівень цін на нерухомість впливає скорочення населення, яке очікується після 2018 року. Після 2022 року кількість пенсіонерів буде максимальною, а працездатне населення буде зменшуватися на десять мільйонів на рік. Таким чином, передбачається, що ціни на житло у Китаї перестануть рости до 2018 року. А бульбашка нерухомості може луснути до 2022 року. !zn

Читайте також:

Україна посіла десяте місце у світі зі зростання цін на житло

Мер Нью-Йорка Майкл Блумберг має намір забудувати місто будинками з квартирами по 30 кв. м

Забудовники продають квартири за більш низькими цінами, ніж рекламують