UA / RU
Підтримати ZN.ua

Забруднення Сейму: Міндовкілля та «Київводоканал» розробляють заходи на випадок погіршення ситуації 

В Міндовкілля вважають, що ризиків погіршення якості води в Києві немає. 

Забруднення річки Десна поширилось далі, однак для Києва наразі немає загрози погіршення якості питної води. Фахівці Держводагентства та Держекоінспекції постійно аналізують дані від лабораторій та експертів, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Зазначається, забруднення просунулось нижче міста Чернігів до Количівки (180 км), однак інтенсивний запах та випадки мору риби тут нечисленні. Розглядається можливість встановлення додаткових аераторних установок для насичення киснем річки вниз за течією. 

"До впадіння у річку Десна забруднення просувалося р. Сейм суцільною масою темної води. При потраплянні у Десну 27 серпня воно почало розбавлятися та фрагментуватися. Швидкість просування становила 10-35 км на добу (залежно від характеру звивистості русла)", - пояснили в міністерстві. 

Наразі спостерігаються випадки мору риби у місті Чернігів, селах Макошино, Ушня, Боромики, Вознесенське та Салтикова Дівиця. Загалом станом на сьогодні на території Чернігівської області зібрано орієнтовно 17,5 тонн загиблої риби. 

"Міндовкілля співпрацює з ПрАТ «АК «Київводоканал» щодо розробки комплексу заходів на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів. Але звертаємо увагу, що на сьогодні такі ризики відсутні", - додали в міністерстві. 

Читайте також: В річках Сейм та Десна вже зібрали понад 17 тонн мертвої риби - Держекоінспекція

Останній міст через річку Сейм у Курській області зруйновано авіабомбами. 

Повідомлялось, що забруднюючі органічні речовини дійшли до ділянки річки Десна безпосередньо у Чернігові. Як відомо, через забруднення річки Сейм відбувся масовий мор риби, яка течією пересувалася з Сейму до Десни.