UA / RU
Підтримати ZN.ua

За розбудову інвестпроєктів вартістю від 12 млн євро уряд профінансує підключення до інфраструктури

Уряд ухвалив остаточне рішення, необхідне для початку прийняття заявок.

Уряд запускає механізм державної підтримки проєктів зі значними інвестиціями, повідомила перший віце-прем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко у Facebook.

Читайте також: Нацрегулятор вперше розкрив базу даних сумнівних інвестицій для IOSCO

«Уряд ухвалив останній нормативний акт, необхідний для початку прийняття заявок. Інвестиційні проєкти від 12 млн євро зможуть отримати низку стимулів від держави. Запуск цього механізму підтримки — важлива складова нашої політики «Зроблено в Україні», - сказала вона.

Читайте також: Обсяг інвестицій у нерухомість 2023 року знизився майже вполовину: коли ринок відтане

Юлія Свириденко навела такий приклад: у випадку, коли підприємець хоче побудувати завод, він зможе отримати від держави відшкодування вартості приєднання до мереж та компенсувати витрати за збудовані підстанції, лінії електропередач, газогони й інші об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури. Також інвестор зможе компенсувати через податки частину вкладених коштів. Сумарний обсяг державної підтримки — до 30% обсягу інвестицій.

А найбільш актуальними потребами для бізнесу у контексті потенційного пом’якшення обмежень підприємці, що належать до Європейської Бізнес Асоціації, визначили виплату дивідендів нерезидентам та збільшення лімітів по операціях з використанням гривневих корпоративних платіжних карток за межами України.

71% опитаних компаній Асоціації називають актуальною потребу у виплаті дивідендів нерезидентам. Зокрема, для 43% цей пункт є надзвичайно важливим. При цьому 47% серед тих компаній, для кого це питання актуальне, зазначають, що їхня потреба у здійсненні виплати дивідендів може бути задоволена у випадку встановлення щоквартального ліміту на здійснення таких операцій до 500 тисяч євро.