UA / RU
Підтримати ZN.ua

За підсумками року до чверті паливного ринку України піде у "тінь"

Незважаючи на офіційне падіння імпорту та виробництва бензину, його споживання майже не змінилося. Експерти пояснюють це зростанням контрабанди та фальсифікату.

Цей рік ознаменувався прискореним рухом вітчизняного паливного ринку в "тінь". Про це в своїй статті для ZN.UA пише генеральний директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

Експерт зазначив, що згідно з офіційними даними Міненерговугільпрому, за дев'ять місяців 2013 р. виробництво бензину в Україні знизилося на 43,4%, дизельного палива - на 37,8%.

"При цьому споживання бензину і дизпалива зменшилося всього на 6 і 4,1% відповідно. Іншими словами, менше їздити не стали, тоді як постачання нафтопродуктів на ринок різко скоротилося. Нонсенс. Тому ключова проблема українського паливного ринку - підвищена частки тіньових поставок, яка за підсумками року, ймовірно, досягне 25%, або близько 2,5 млн т.", - прогнозує Сергій Куюн.

"Звіт "Консалтингової групи А-95" показує, що найбільша частина "тіні" припадає на бензини як більш вигідний продукт для контрабанди та фальсифікату, оскільки акцизи на нього втричі вищі, ніж на дизпаливо. У січні-вересні 2013 р. на кустарне виробництво і альтернативні нафтопродукти (звільнені від акцизів і не враховуються Держстатом) довелося близько 400 тис. т, а за підсумками року цей показник впевнено перевищить півмільйонну позначку і складе близько 13% від споживання бензину", - пише він.

"При цьому, кустарне виробництво зосереджено не десь на периферії, а безпосередньо поблизу найбільших центрів споживання палива на Сході і в Центрі країни. Так, два найбільших в країні пункти "приходу" різного вуглеводневої сировини і компонентів (газоконденсату, стабільного бензину, відпрацьованих нафтопродуктів, присадок і т.д.) для виробництва бензину розташований у Переяславі-Хмельницькому і Василькові, що на Київщині. Номенклатура "приїжджих" у столичний регіон нафтовантажів повністю ідентична набору компонентів для нафтопереробних заводів. Нюанс лише в тому, що в Київській області офіційно ніяких НПЗ немає", - підкреслив експерт.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в статті Сергія Куюна "Боїмося, але робимо". !zn

Читайте також:

Обсяг переробки нафти в Україні знизився до рекордного за всі роки незалежності рівня

Клименко запевнив Азарова, що недобір податків з нафтопродуктів не пов'язаний з фіктивним експортом

Одеський НПЗ поки випускає тільки дизпаливо, а за паспортами підприємства вже щосили продають бензин

Кабміну необхідно переглянути пільги для виробників "альтернативного" бензину, - експерт