UA / RU
Підтримати ZN.ua

За останні два роки понад 775 українських компаній запрацювали у Румунії — CCIR

CCIR підтримав релокацію українських компаній.

В Румунії протягом 2023 року розпочали роботу понад 300 українських компаній, пише "Інтерфакс-Україна". А з моменту російського вторгнення 24 лютого 2022 року на румунський ринок вийшли понад 775 українських компаній. Такі дані повідомив президент Торгово-промислової палати Румунії (The Chamber of Commerce and Industry of Romania, CCIR) Міхай Дарабан.

Читайте також: Туреччина, Болгарія та Румунія підписали угоду про боротьбу з мінами в Чорному морі

"Від самого початку агресії CCIR підтримав релокацію українських компаній. Залежно від секторів діяльності ми вважаємо, що переїзд буде своєчасним рішенням для українського бізнесу, оскільки в румунській економіці є сектори, які можуть прийняти нові компанії", - сказав він.

Український бізнес, який переїхав до Румунії минулого року, представлений у таких секторах економіки:

Окрім цих бізнесів, є також компанії, що здійснюють торгівлю, автомобільні перевезення товарів, а також консалтинг у сфері бізнесу та управління.

Читайте також: Суперекспортери та суперімпортери України за перший місяць року – митниця

Загалом, за даними Державної митної служби України, співпраця наших країн зросла більш ніж удвічі з 2022 року.

Імпорт із Румунії до України у грошовому і товарному вимірі складав:

З України до Румунії експортували товари у таких обсягах:

За словами Міхая Дарабана, для румунських компаній важливо, щоб в Україні розвивалися такі галузі:

Минулого року між ТПП України та ТПП Румунії було підписано меморандум, згідно з яким, мали створити платформу використання економічних можливостей, пов'язаних із майбутнім відновленням України. Однак, як повідомили в CCIR, платформа все ще перебуває у стадії розробки.

Читайте також: Відбудова України: польські компанії планують долучитися

"Наразі ми не маємо необхідної інформації щодо конкретних проєктів реконструкції та їхньої пріоритетності, оскільки це прерогатива української влади", - повідомив Міхай Дарабан.

Він підтвердив, що поточна ситуація загострила проблеми, з якими стикаються румунські компанії на українському ринку. 

"Важливо більше працювати над прозорістю динаміки економічного середовища в Україні, надаючи міжнародній бізнес-спільноті детальнішу інформацію про митне та податкове законодавство, нормативну та загальну правову базу України", - прокоментував він.

Раніше ми писали про те, що через два десятиліття після вступу до Європейського союзу і НАТО країни Східної Європи побоюються, що їх знову обійдуть стороною, коли наприкінці цього року відбудуться перестановки на вищих посадах в обох організаціях.