UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія розкрила глобальну змову найбільших світових банків

Найбільші світові банки втягнуто у скандал з маніпулюванням розміром усереднених ставок, на підставі яких встановлюють відсоток за міжбанківськими кредитами.

Єврокомісія наклала рекордний штраф на низку провідних європейських і американських банків. В цілому мова йде про суму в 1,7 мільярда євро.

У скандалі замішані понад десять банків. Мова, зокрема, йде про німецький Deutsche Bank, британський банк Barclays, Royal Bank of Scotland, французький Societe Generale і американський Citigroup.

Найбільший штраф отримав Deutsche Bank - 725 млн євро.

Єврокомісія продовжує розслідування щодо банків Credit Agricole, HSBC, JPMorgan, брокерської компанії ICAP.

Співробітників цих банків підозрюють у маніпулюванні розмірами основних усереднених ставок Euribor, Libor і Tibor, на підставі яких встановлюється відсоток за міжбанківськими кредитами. Ці показники важливі також і для приватних позичальників: за даними Єврокомісії, 40% споживчих кредитів в Європі видають з урахуванням цих ставок.

Яку вигоду банки отримували від таких махінацій, можна оцінити, якщо врахувати, що обсяг угод, які здійснюють щодня на фінансовому ринку на основі усереднених ставок за міжбанківськими кредитами, становить 500 трильйонів доларів. !zn

Читайте також:

Швейцарський банк виплатить найбільший в історії штраф за маніпуляції

У Великобританії розслідують махінації провідних світових банків