UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісар з енергетики прогнозує виділення коштів на модернізацію української ГТС у 2014 році

Для ЄС Україна є не лише країною-транзитером російського газу, але і партнером, який має потужні можливості щодо зберігання газу.

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер високо оцінює важливість газотранспортної системи (ГТС) України для Європейського Союзу і висловлює надію на початок її модернізації у 2014 році за кошти, виділені світовими фінансовими інститутами.

Про це єврокомісар заявив у понеділок, 14 жовтня, представляючи рішення Єврокомісії щодо визначення 250 пріоритетних проектів з розвитку європейської енергетичної інфраструктури.

"Україна залишається нашим важливим партнером як член Європейської енергетичної спільноти. Підготовка до залучення Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, а також Світового банку до модернізації української ГТС у даний час просуваються успішно. І я сподіваюся, що наступного року відбудуться інвестування в цей газопровід", - сказав єврокомісар, помітивши, що обговорював це питання минулого тижня у Києві з українськими урядовцями.

ТАКОЖ: ЄС ще раз підтвердив готовність співфінансувати модернізацію української ГТС

Він зазначив, що для ЄС Україна є не тільки країною-транзитером російського газу, але і партнером, який має потужні можливості зі зберігання газу. Це, за словами Оттінгера, вагомий фактор для гарантування енергетичної безпеки Європи.

Окрім цього, єврокомісар позитивно відзначив перспективи реверсного постачання газу з деяких країн ЄС до України. "Газ з Німеччини постачається до України, або газ з Угорщини, Румунії, Словаччини", - додав Оттінгер.

"Ось чому Україна є для нас важливим партнером. І це взаємовигідна ситуація для нас", - резюмував він. !zn

Читайте також:

Україна без підтримки ЄС і Росії може законсервувати частину ГТС, знизивши потужність прокачування в 3 рази

"Нафтогаз" розповів про умови консервації частини ГТС

zn
Приєднання вітчизняної ГТС до системи газопроводів Європи вигідне для України