UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яресько визнала неможливість відмовитися від виплат Росії по евроблігаціям

Ставка України на такий варіант спільного пошуку рішення реструктуризації з усіма кредиторами пояснює, чому переговори так затягнулися.

Єврооблігації на 3 млрд доларів з погашенням в кінці 2015 року, випущені на адресу Фонду національного добробуту РФ, Україна розглядає як і будь-які інші українські єврооблігації і намагається досягти загальної угоди про їх реструктуризацію на рівних для всіх умовах.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько в ході відеоконференції на "Українському інвестиційному дні", організованому інвестиційною компанією Concorde Capital в Нью-Йорку, відповідаючи на запитання про можливість відмовитися від виплат за "російським" єврооблігаціями.

"В даний час ми не бачимо жодних подібних інструментів доступних для нас", – сказала вона Яресько зазначила, що не вірить в Росії можливість заблокувати реструктуризацію, але визнала, що як і будь-який інший великий кредитор, РФ має можливість ускладнювати процес.

Вона також додала, що ставка України на такий варіант спільного пошуку рішення реструктуризації з усіма кредиторами пояснює, чому переговори так затягнулися.

Глава Мінфіну підкреслила, що якщо кредитори не будуть співпрацювати, то вона буде не в змозі продовжувати до нескінченності платежі, так як фінансовий стан країни не дозволяє цього зробити.

"Але на сьогоднішній день наша мета полягає в спільній домовленості з усіма кредиторами в периметрі операції", – зазначила Яресько.

Сумарно мова йде про 23 млрд доларів комерційного зовнішнього боргу.

Читайте також: Путін пообіцяв вплинути на бойовиків і назвав умови для домовленостей по Україні

На минулому тижні президент Петро Порошенко заявив, що вважає, що російський кредит у $ 3 млрд був хабарем Януковичу за відмову від асоціації з ЄС.

Питання про статус російського боргу важливе, оскільки правила МВФ забороняють фонду кредитувати країни, що оголосили дефолт за кредитом в офіційному секторі. Разом з тим, на думку експертів, в МВФ розраховують, що Україні не доведеться платити Росії $ 3 млрд боргу в цьому році.

Раніше в інтерв'ю DT.UA міністр фінансів Наталія Яресько заявляла, що є певний прогрес у переговорах про реструктуризацію. У той же час, за її словами, України є "і план "B" і план "С" на випадок провалу переговорів з приватними кредиторами.