UA / RU
Підтримати ZN.ua

Яресько хоче справедливої податкової системи, а не зниження податків

Податкові ставки є далеко не найважливішим бар'єром для бізнесу в Україні, впевнена Яресько.

Важливою передумовою для надходження інвестицій є встановлення верховенство закону і подолання корупції в Україні, вважає міністр фінансів Наталія Яресько.

"Адміністрування податків – це дійсно важливо. А от ставки податків ніколи не були №1, №2 чи навіть №3 проблемою для інвестування в Україну", - сказала вона в інтерв'ю DT.UA.

Яресько зазначила, що "окрім зменшення податкового навантаження на заробітну плату, головним завданням податкової реформи є створення податкової системи, яка забезпечить прості, рівні, справедливі умови для всіх, що допоможе спростити адміністрування, а значить, - подолати корупцію та зменшити суб'єктивізм податкових органів".

"Саме лише зниження ставок податків до 10-15% не гарантує Україні відновлення інвестицій", - додала вона.

Міністр фінансів нагадала, що в індексі інвестиційного клімату, що складається Європейською Бізнес Асоціацією, податкова реформа є лише третім за важливістю напрямком реформування для бізнесу. Більш важливим є боротьба з корупцією в Україні. В останньому рейтингу Doing Business податки є лише п'ятим за складністю аспектом роботи для бізнесу в Україні.

"В рейтингу конкурентоспроможності країн, що складається Всесвітнім Економічним Форумом, податкові ставки та адміністрування зазначені 7 та 8, за важливістю, проблемами – після корупції, нестабільності законодавства, доступу до фінансування тощо", - зазначила вона.

Читайте також: Податкова реформа: видимі та невидимі ефекти

Наприкінці жовтня більше ста депутатів з різних фракцій зареєстрували у Верховній Раді альтернативний мінфінівському проект податкової реформи. Заявлена мета реформи – рішення "найбільшої проблеми": рівень податкового тиску на фонд оплати праці не повинен перевищувати 30%. Серед головних пропозицій – зниження до 15% базової ставки податку на прибуток (з нинішніх 18%); зниження ставки ПДВ з 20% до 15%.

Законопроект розроблений під керівництвом голови податкового комітету ВР Ніни Южаніної. МВФ раніше закликав відмовитися від прийняття цього "популістського" проекту податкової реформи, пригрозивши позбавити Україну кредитних коштів.