UA / RU
Підтримати ZN.ua

Янукович розповів про принизливі умови перегляду газових контрактів, які Москва пропонує Києву

За словами голови держави, збитки, завдані державі через високу ціну на газ, за три з половиною роки становлять близько 20 мільярдів доларів.

У переговорах з Росією щодо перегляду газового контракту перевага не на боці Києва, заявив президент України Віктор Янукович.

"Цей контракт з Україною несправедливий щодо України, і ми ніколи не погодимося, щоб цей контракт існував і надалі", - сказав він в інтерв'ю провідним українським телеканалам, яке транслювалося у п'ятницю, 30 серпня.

"Коли ми кладемо на ваги, ми бачимо, що, на жаль, перевага не нашому боці... Ті пропозиції, які надходили, вони незручні для нас, вони для нас навіть принизливі, і ми ніколи на них не підемо. Ми не можемо торгувати країною - це наш принцип", - підкреслив президент, говорячи про переговори з Росією щодо газового питання.

Янукович зазначив, що переговори щодо газового питання тривають з Росією з 2010 року, починаючи з його першого візиту як президента до Москви. Він підкреслив, що "газове питання" значно ускладнює відносини Києва і Москви.

"В Росії сьогодні немає такого чиновника або людини, яка не розуміє, що цей контракт з Україною несправедливий щодо України. Ми з цим ніколи не погодимося , щоб цей контракт існував надалі" , - підкреслив Янукович.

За словами голови держави, збитки, завдані державі через високу ціну на газ, за три з половиною роки становлять близько 20 мільярдів доларів.

Окрім того, глава держави назвав питання диверсифікації постачань енергоресурсів питанням захисту національних інтересів держави. "Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності - це питання диверсифікації постачань енергоресурсів", - заявив він.

За словами голови держави, Україна платить за газ на 130-150 доларів більше, ніж інші країни світу. "Від 130 до 150 доларів ціна у нас вища, ніж у будь-якій країні. А якщо взяти ще транспорт, ще потрібно додати 60-70 доларів" , - сказав він. Через це, за його словами, останнім часом Україна була змушена істотно скоротити обсяги споживання російського газу.

У той же час, президент підкреслив, що ті невеликі обсяги, які Україна отримує з Європи, обходиться нашій країні дешевше, ніж російський газ. "Це мається на увазі той газ, який ми зараз отримуємо з Європи і ми будемо і далі йти цим шляхом", - сказав Янукович, додавши, що також важливим питанням є нарощування власного видобутку газу.

Нагадаємо, що успішний досвід постачань спотового газу з ЄС до України за угодою з німецькою компанією RWE в реверсному режимі використання газотранспортної системи довів перспективність цього напрямку диверсифікації джерел енергопостачання. Україна також вважає, що додатковим способом диверсифікації постачань природного газу у значних обсягах в перспективі може стати реалізація проекту будівництва LNG-терміналу. Імовірними постачальниками скрапленого газу в Україні на першому етапі можуть бути Катар і США у зв'язку з наявними значними запасами ресурсу і сприятливими ціновими параметрами, на другому етапі, після створення відповідної інфраструктури на території Грузії, - Азербайджан.

Одним з альтернативних варіантів постачань LNG в Україну є використання турецького терміналу у Мармуровому морі. Це дозволить вирішити проблему використання Босфорської протоки для проходу танкерів до українського терміналу, а також задіяти газотранспортні потужності Румунії і Болгарії.

У середньостроковій і далекій перспективі можливим шляхом диверсифікації постачання і використання транзитних можливостей може стати природний газ з Азербайджану і Туркменістану. !zn

Читайте також:

Німецька RWE з вересня починає завантаження газу в українські ПСГ

Україна і "Газпром" за підсумками переговорів "врегулювали" питання з транзитом і завантаженням газу в ПСГ

"Нафтогазу" дозволили перекривати газ теплокомуненерго, якщо вони не погасять борги