UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вже за кілька місяців Україна експортуватиме в ЄС близько 800 МВт

Експорт будуть нарощувати поступово.

Україна розраховує наростити експорт електроенергії в країни ЄС до обсягів Бурштинського енергоострова вже за кілька місяців. Про це в інтерв’ю  ZN.UA розповів голова Укренерго Володимир Кудрицький.

За його словами, після об'єднання енергосистем України та ЄС уже є експорт 200 МВт на Польщу, які з’явилися майже відразу після синхронізації, і зараз ми поступово будемо нарощувати обсяги, які експортуватимуться в Румунію, Угорщину та Словаччину. У розрахунку досягти якомога швидше тих 800 МВт.

Попит на електроенергію в ЄС наразі величезний. В Європі дефіцит енергоресурсів загалом, і електроенергія тут не є винятком. Головним індикатором цього дефіциту, безумовно, є ціна, яка зараз у кілька разів вища, наприклад, за минулорічну ціну в Європі. Відтак, поставки з України наразі — це взагалі вагомий внесок у енергетичну безпеку європейського регіону. Тобто це не так можливість Україні заробити експортну виручку, створена європейцями, як можливість для європейців забезпечити власну енергетичну безпеку.

Читайте також: FT: Росію назавжди виженуть зі світового енергетичного ринку, коли Європа відмовиться від її газу і нафти

Про нові можливості та збільшення експорту нашої електроенергії до країн ЄС, та чи можлива зрада у цій перемозі читайте в  інтерв’ю Юлії Самаєвої з головою правління НЕК «Укренерго» Володимиром Кудрицьким: «Гаслом для кожної української енергетичної компанії має бути «Інвестуй або помри!».