UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВВП України зріс на 1,1% - Мінекономіки

Серед них як воєнні ризики, так і дефіцит електроенергії і трудових ресурсів

Валовий внутрішній продукт України зріс на 1,1%. Ключова причина мінімальних показників зростання на макроекономічному рівні полягає в обмеженнях електропостачання. На думку експертів Міністерства економіки, попри негативні чинники, економічне відновлення продовжується.

Протягом червня економіка функціонувала в складних умовах відключень електроенергії, що послаблювало економічну активність як підприємств, так і споживачів. Проте, завдяки високому рівню адаптивності до складних умов і досвіду реагування на такі виклики, українська економіка продовжила зростання. Серед факторів, які цьому сприяли, також є високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу та ранній початок збору врожаю озимих культур”, – зазначають у коментарі спеціалісти міністерства.

Читайте також: ВВП України сповільнюється третій місяць поспіль – ІЕД

Динаміка зростання економіки у першому півріччі поточного року з показником 4,1% відповідає оновленому урядовому прогнозу. Цей прогноз вказує на зростання реального ВВП за підсумками 2024 року на рівні 3,5%.

Міністерство економіки України

Однією з ключових проблем економіки, окрім дефіциту електричної енергії, на думку спеціалістів Міністерства, є також дефіцит кваліфікованих кадрів, який негативно впливає на очікування бізнесу щодо ефективності та стабільності роботи.

Які галузі зберегли позитивну динаміку?

У червні збереглась позитивна динаміка роботи українських підприємств, які здійснюють свою діяльність у галузі торгівлі. Також позитивні показники є в будівельній сфері, де ключовими стимулами в розвитку стали бюджетне фінансування галузі для відновлення критичної інфраструктури, а також реалізація проектів з відбудови і ремонтів дорожнього покриття на аварійних дільницях.

Значне зростання фіксується і в аграрній галузі завдяки впливу погодного фактору – більш раннього початку збору врожаю. Це дозволяє обробити більші площі і зберегти більше аграрної продукції. Тваринництво також зберігає позитивну динаміку у своєму розвитку внаслідок стабільного і постійного попиту на внутрішньому ринку та державній підтримці цього сектору економіки.

Водночас у більшості виробничих підприємств суттєво зростає собівартість продукції внаслідок необхідності використання резервного електричного живлення. Зокрема, суттєво зросла витратність виробництва у птахівництві, де найбільш чутливим ринком для більшості громадян є ринок виробників яєць.

На думку Міністерства економіки, ключовими проблемами, які потребують негайного розв'язання та системного підходу у їх вирішенні, є подолання наслідків руйнації енергетичної інфраструктури, а також забезпечення захисту – безпекові ризики. Викликом для бізнесу є також налагодження ефективної логістики і забезпечення ринку праці необхідними трудовими ресурсами.

Як зазначалося раніше, за прогнозом експертів станом на червень зростання реального ВВП в Україні становитиме 3,5%. Цей показник буде нижчим, ніж у відповідному консенсус-прогнозі, складеному в грудні 2023 року, що передбачав зростання реального ВВП у 2024 році на рівні 3,9%.