UA / RU
Підтримати ZN.ua

Втрати ЄС від скасування Шенгену можуть досягти 1,4 трлн євро

Відмова від Шенгенської зони загрожує величезними збитками – від 470 млрд євро до 1 трлн євро протягом десяти років.

Повернення до прикордонного контролю всередині ЄС призведе до різкого збільшення витрат і цін, що негативно позначиться на зростанні економіки в Європі, свідчать дані дослідження, проведеного консалтинговою фірмою Prognos AG за замовленням фонду Бертельсмана.

Навіть при оптимістичному сценарії, при якому ціни на товари, імпортовані з інших європейських країн-членів Шенгенської зони, підвищаться всього 1%, сумарні втрати ВВП у всьому Євросоюзі складуть протягом найближчих десяти років 470 млрд євро.

При песимістичному сценарії, що передбачає зростання імпортних цін на 3%, втрати ВВП Німеччини складуть 235 млрд євро, у Франції - 244 млрд, а в усьому Євросоюзі - 1,4 трлн євро.

Раніше Франція підрахувала збитки ЄС від введення прикордонного контролю в країнах Шенгену. Свої збитки від відновлення прикордонного контролю між країнами ЄС Париж оцінив в 1-2 млрд євро в рік. Відновлення прикордонного контролю між країнами ЄС може призвести до скорочення європейського ВВП на 100 млрд євро, підрахували економісти Франції.