UA / RU
Підтримати ZN.ua

Всесвітній день без тютюну. Скільки контрафакту постачається з ОРДЛО

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей функціонує три фабрики з виробництва тютюнових виробів.

Відповідно до даних, отриманих ZN.UA від фіскальних та прикордонних органів, на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей функціонує три фабрики з виробництва тютюнових виробів. Тютюн, цигарковий папір та фільтри для виробництва тютюнової продукції в ОРДЛО постачається через тимчасово не підконтрольну ділянку українсько-російського кордону з Туреччини, Китаю, Естонії, Болгарії та Росії.

Вироблена розташованими на ТОТУ Луганської та Донецької областей фабриками тютюнова продукція реалізується переважно на ринках тимчасово непідконтрольних територій та у Російській Федерації. Сигарети, які намагаються перемістити з непідконтрольної території, зазвичай, є контрафактною продукцією (підробкою відомих брендів) низької якості.

Упродовж 2014-2021 років виявлено і попереджено 231 факт незаконного переміщення понад пів мільйона пачок цигарок на підконтрольну територію з тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей. З іншого боку за цей же період було виявлено 174 факти переміщення понад півтора мільйона пачок цигарок на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей.

Також за даними ZN.UA протягом 2020-2021 років СБУ в Донецькій та Луганській областях розпочато 11 кримінальних проваджень, пов’язаних з незаконним переміщенням тютюнових виробів з непідконтрольних територій, припинено 12 незаконних поставок товарів, вилучено 163325 пачок контрафактних сигарет виробництва так званої «ДНР».

Читайте також: Вчені відтворили пошкодження ДНК, викликані палінням

Як пише ZN.UA, курці щороку могли б заощаджувати близько 14 тисяч гривень, якби позбулися шкідливої звички.