UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВРУ ратифікувала угоду між Україною та ЄС про спецмеханізм реалізації плану Ukraine Facility

Верховна Рада України на засіданні 6 червня  ратифікувала Рамкову угоду між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування ЄС для України згідно з інструментом Ukraine Facility. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, питання ратифікації підтримали 320 депутатів.

Ратифікація дозволить встановити принципи співробітництва між Україною та ЄС в рамках інструменту Ukraine Facility, включаючи необхідні механізми контролю та аудиту витрат програми, яка має бюджет 50 млрд. євро до 2027 року за умови успішного виконання Плану України.

Угода врегульовує питання функціонування інституту Національного координатора, внутрішню систему управління та контролю в Україні, співпраці з європейськими контрольними органами, створення Аудиторської ради, моніторингу реалізації Ukraine Facility з боку установ, офісів, агентств та органів ЄС, вимоги щодо збору, прозорості, публічності даних.

Читайте також: Які індикатори виконала Україна для отримання другого траншу обсягом 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility

«Починаємо масштабну чотирирічну роботу, яка має наблизити нас до стандартів ЄС», - зазначив у свою чергу голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Він нагадав, що  План України для Ukraine Facility містить 15 блоків секторальних реформ (реформа державного управління;державні фінанси, судова реформа, боротьба з корупцією та відмиванням коштів, фінансові ринки, управління державними активами, людський капітал, бізнес-середовище, децентралізація / регіональна політика, енергетика, транспорт, АПК, природні ресурси, цифрова трансформація, зелений перехід та охорона довкілля), 69 напрямів реформ та 151 необхідний для виконання індикатор. В міру їх виконання і надходитимуть кошти.

Орієнтовний графік виплат на період з 2024 по 2027 роки:

Читайте також: Економічний безвіз та Ukraine Facility: Гетманцев розказав, до чого готуватися в найближчі роки

Євгеній Редзюк зазначає, що Україна вдячна ЄС за довгострокову програму підтримки Ukraine Facility, але закладені у неї механізми фінансування викликають певні питання. Чому, наприклад, кредити переважають над грантами, а фінансування регіональних потреб неспівмірно менше за кошти на загальні потреби? Як працює Ukraine Facility  читайте у матеріалі «Шість питань до програми Ukraine Facility».