UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вперше з початку липня: в Україні подорожчала цибуля

Аналітики назвали причини.

В Україні зросла ціна на цибулю. Основною причиною подорожчання цього овоча стало скорочення пропозиції ріпчастої цибулі на українському ринку через сезонний фактор. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 27 липня, виробники відвантажували цибулю по 10-16 грн/кг ($0,24-0,39/кг), що в середньому на 15% дорожче, ніж на початку тижня.

Читайте також: Клімат змінюється: де тепер розташований«овочевий пояс» в Україні

Гравці ринку зазначили, що причиною зростання цін став період міжсезоння. Так, багато фермерів уже завершили реалізацію наявних обсягів цибулі, водночас до збирання врожаю пізніших сортів поки що приступили лише поодинокі господарства.

Аналітики додали, що навіть після такого помітного зростання цін, зараз цибуля в Україні коштує в середньому на 26% дешевше, ніж наприкінці липня 2023 року. На думку фермерів, подорожчання цибулі є тимчасовим явищем. Вони зауважили, що знижувальний ціновий тренд на ринку відновиться, щойно пропозиція ріпчастої цибулі з місцевих господарств почне збільшуватися.

Раніше ми писали, що в Україні зросла ціна на один з салатних овочів. Однією з причин став дефіцит пропозиції цього овоча на ринку.