UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вітренко заперечує зрив газових переговорів. Але є свідки та документи

У розпорядженні ZN.UA є документи, що готувалися для переговорів.

Голова НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко стверджує, що не зривав жодних домовленостей України та США щодо надання фінансування на закупівлю газу, оскільки нічого не знає про ці переговори.

Ми теж оперативно реагуємо на брехню, тому поспішаємо уточнити, що пропозиції про які нібито вперше чує пан Вітренко, звучали на онлайн-нараді, що відбулася 12 лютого 2022 року під керівництвом прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та присвяченої питанням співпраці України зі США у сферах фінансів та енергетики.

Окрім Юрія Вітренко із двома помічниками, на засіданні були присутні Посол України в США Оксана Маркарова, міністр фінансів України Сергій Марченко, міністр енергетики Герман Галущенко, голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Для учасників наради українським Мінфіном було підготовлено інформаційну записку про те, що потреби зовнішнього фінансування України цього року можуть становити 4,4 млрд дол., а додаткові потреби НАК "Нафтогаз" на закупівлю 8 млрд куб. м газу для наступного опалювального сезону складають ще 5 млрд дол. Також було запропоновано й різні варіанти вирішення озвучених проблем, зокрема надання фінансування для закупівлі газу, про яке вже були попередні домовленості: ґрунт готувала Посол Оксана Маркарова, деталі обговорювалися Андрієм Єрмаком на зустрічі з радником Байдена Джейком Салліваном.

Один з учасників цієї наради і розповів ZN.UA про те, що Вітренко не тільки без ентузіазму сприйняв щедру пропозицію від партнерів, але й зазначив, що на його думку підвищення ренти для газодобувників в Україні дозволить повністю покрити необхідні витрати на закупівлю газу, та зовнішня допомога нашій країні не потрібна.

У розпорядженні ZN.UA є всі документи, які готувалися до цієї зустрічі, як і інформація про пропозиції та висловлювання на ній прозвучали.

Детально про газові перемови та іншу міжнародну підтримку читайте в тексту Юлії Самаєвої, редакторки відділу ZN.UA - "Міжнародна фінансова допомога Україні: хто, скільки і навіщо".