UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виставлені на приватизацію підприємства АПК можуть зацікавити лише своєю землею

Приватизація підприємств АПК України може бути цікава компаніям, які таким чином обійдуть діючий мораторій на продаж землі.

Мінагропрод України підготував для приватизації близько сотні підприємств, пише у своїй статті на DT.UA Юлія Самаєва.

"І точно першим піде з молотка ДП "Україна", якому належить майже 5 тис. га земель сільськогосподарського призначення", - зазначає автор.

Як пише Самаєва, чистий дохід підприємства з 2012 р. скоротився вдвічі, кредиторська заборгованість, навпаки, почала зростати. Тим не менше, підприємство ще активно і цілком може повернутися до нормальної діяльності.

"Але старі господарі в особі чиновників від держави вважають себе неспроможними до ведення прибуткового бізнесу, а нових господарів майже напевно зацікавить тільки земельний банк підприємства. Відкупившись земельними паями від 67 нині працюючих на ДП співробітників, новий власник за символічну плату одержить понад 4,5 тис. га земель сільгосппризначення. Під час дії мораторію на їхній продаж, легально, від держави", - вважає вона.

Самаєва наводить інший приклад, наскільки готові держпідприємства до приватизації. Так ДП "Конярство України" займається розведенням племінних коней. У підприємство входять 14 філій, деякі успішно функціонують, інші - в занепаді. При цьому ДП володіє 43,7 тис. га ріллі. І, за словами в. о. директора компанії Дениса Пастушко, документи оформлені тільки на 6 тис. га, тобто лише на 13% від загальної площі. А головне, кредиторська заборгованість компанії перевищує 100 млн грн.

"Очевидно, що вартість об'єкта в такому стані, з боргами та без документів, апріорі не може бути ринковою, та й зацікавить він тільки ризикового інвестора. Але 40 тис. га ріллі за мінімальні гроші виправдають будь-які ризики на ДП співробітників, новий власник за символічну плату одержить понад 4,5 тис. га земель сільгосппризначення. Під час дії мораторію на їхній продаж, легально, від держави", - пише вона.

"Припущення про те, що приватизація підприємств АПК залучить іноземних інвесторів, обґрунтовані, справді, наш агропромисловий сектор, а особливо наша земля, - це ласий актив. Але про те, наскільки в цьому зацікавлений сам Мінагропрод, свідчить той факт, що портал для потенційних покупців він зробив виключно українською мовою. І поки іноземці розбиратимуться в кириличній абракадабрі, місцеві охочі, які точно вже до всіх цікавих об'єктів давно "придивилися", розберуть підприємства з найбільшими земельними банками, немов гарячі пиріжки", - підсумовує автор.

Читайте також: Корупційні координати землеустрою

Міністр фінансів Наталія Яресько в інтерв'ю DT.UA заявила, що місія МВФ під час останніх переговорів з Україною не висувала жодних умов щодо скасування мораторію на купівлю-продаж землі в Україні.

Докладніше читайте в матеріалі Юлії Самаєвої "Приземлена приватизація" у свіжому номері дзеркала тижня. Україна".