UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати ВПО: коли переселенець вважається працевлаштованим

Це може вплинути на його право на виплати.

Кабінет міністрів України у кінці січня ухвалив рішення автоматично продовжити всі виплати для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня 2024 року. Деяким переселенцям також треба звернутися за продовженням виплат у березні.

Читайте також: Скасування виплат ВПО: чи можна оскаржити рішення

Працевлаштування переселенців може вплинути на їх право на отримання виплати. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, у яких випадках переселенці вважаються працевлаштованими.

Особа перебуває у тривалій відпустці без збереження заробітної плати

Така людина вважається працюючою, оскільки трудові відносини не припинялися (не було звільнення). Водночас слід пам’ятати, що період такої відпустки не зараховується до страхового стажу, оскільки за цей час не сплачується ЄСВ (не нараховується заробітна плата і, відповідно, відсутня база нарахування єдиного соціального внеску).

Дію трудового договору призупинено

Ситуація аналогічна: людина вважається працюючою, але до страхового стажу такий період не зараховується.

На підприємстві оголошено простій

Така людина вважається працюючою. Окрім того, час простою оплачується, як правило, з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) та за працівника сплачується ЄСВ.

Особа працює онлайн

Людині не обов'язково ходити в офіс (на підприємство), щоб вважатися працівником. Робота онлайн є такою ж зайнятістю, як і робота за межами дому. Більше того, в умовах спочатку пандемії Covid-19, а згодом і війни, багато працівників перейшло на дистанційну форму роботи.

Особа працює неофіційно

Така людина не вважається працюючою/працевлаштованою. Тільки офіційне працевлаштування гарантує працівникові трудові права та законні механізми їх реалізації.

Нагадаємо, кому з ВПО продовжать виплати без урахування доходу. З 1 березня виплати скасують для деяких переселенців.