UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати для ВПО: хто може продовжити отримання допомоги на півроку

Влітку в законодавстві відбулися певні зміни.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Влітку в законодавстві відбулися певні зміни, які стосуються продовження отримування допомоги на проживання.

Читайте також: Допомога ВПО: чи призначають виплати особам, які розміщені в інтернатах

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, хто може продовжити отримання допомоги ще один шестимісячний період, тобто з 1 лютого 2024 по 31 липня 2024.

Відповідно до змін, запроваджених постановою Кабміну №709 від 11.07.2023 р, всі отримувачі допомоги на проживання ВПО були умовно поділені на дві групи:

З цього слідує, що й підходи до призначення/продовження цієї допомоги для обох груп різні.

Так, відповідно до п. 1 Постанови з 1 серпня 2023 р. виплата допомоги на проживання продовжується автоматично на один шестимісячний період:

Тобто, ВПО, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, зможуть отримувати її до 31 січня 2024 р.

Кого стосується продовження виплат з 1 лютого 2024

Продовження виплат стосується виключно ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня 2023 р. і належать до особливо вразливих категорій. При цьому, звертатися за таким продовженням не потрібно, все відбувається автоматично.

До особливо вразливих категорій ВПО віднесено, зокрема:

ВПО, які отримували допомогу на проживання до 1 серпня 2023 року, допомога продовжується лише до 31 січня 2024 р. без можливості перепризначення.

Нагадаємо, чи можна відновити отримання допомоги на проживання ВПО у разі повернення з-за кордону чи після повторної евакуації.