UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Вихід є": Галущенко сказав, яким буде хід України у відповідь на зруйновану енергетичну інфраструктуру

Вже почалися переговори.

Україна вже почала вживати кроки у відповідь на руйнування російськими ударами енергетичної інфраструктури країни. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Reuters.

"Імпорт електроенергії може бути одним з варіантів, які Україна переслідує, щоб пройти через кризу", - зазначив він.

За словами Галущенка, деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.
Міністр повідомив, що 30-40% загальної національної енергетичної інфраструктури постраждали від атак, які, за його словами, мали на меті зруйнувати енергетичну систему України.

"Мета, яка, за його словами, не була досягнута", - цитує видання слова Галущенка.

Читайте також: Пошкоджений під Луцьком об'єкт енергетики не підлягає відновленню - мер Луцька

Нагадаємо, масштаб пошкоджень внаслідок ударів по енергетичній інфраструктурі західних областей України 22 жовтня перевищив наслідки атаки 10-12 жовтня.

Станом на 22 жовтня внаслідок ракетних ударів світло зникло в Хмельницькій області - у 672 000 абонентів, в Миколаївській - 188 400, у Волинській області - 102 000, в Черкаській - 242 000, в Рівненській - 174 790, в Кіровоградській - 61 913 та Одеській - 10 500.

Окрім цієї категорії абонентів, які позбавилися світла внаслідок обстрілів, в Україні 22 жовтня також вимушено були застосовані обмеження енергопостачання в Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях.

Водночас, ще в квітні Україна отримала офіційний статус у європейській енергомережі ENTSO-E

Пробна автономна робота української енергосистеми була запланована на 24-26 лютого. 24 лютого 2022 року, опівночі, НЕК "Укренерго" від’єднала українську енергосистему від мереж Росії та Білорусі. В цей же день російська армія напала на Україну. Але, незважаючи на активні бойові дії, НЕК "Укренерго" впродовж трьох днів успішно провела випробування роботи енергосистеми в ізольованому режимі.

Після завершення випробувань Україна вирішила не повертатися в енергосистему до Росії та Білорусі, яке мало відбутися 27 лютого. 

Натомість НЕК "Укренерго" подало заявку щодо прискореної синхронізації з європейською енергосистемою.

Историческое событие, когда энергосистему Украины полностью синхронизировали с европейской энергосетью ENTSO-E, произошло 16 марта.