UA / RU
Підтримати ZN.ua

Війна перетворює Донеччину та Луганщину на аграрні регіони

Хоча ринок збуту сільськогосподарської продукції суттєво звузився. 

Експерти Центру економічної стратегії провели детальний аналіз економічного розвитку Донецької та Луганської областей та дійшли висновку, що війна призвела до збільшення частки сільського господарства в структурі випуску їх обох, особливо Луганщини. Остання неочікувано для себе з індустріального центру стала агропромисловим регіоном: частка сільського господарства у структурі випуску зросла більш як утричі.

При цьому регіональний ринок збуту сільськогосподарської продукції суттєво звузився: по харчовій промисловості було завдано потужного удару агресією РФ. Різке скорочення харчової переробки в обох областях пов’язане з тим, що багато переробних підприємств залишилися за лінією розмежування, а також зі зменшенням економічної активності регіону внаслідок воєнних дій.

"Вести сільське господарство в регіоні непросто: родючість ґрунтів в областях нижча, ніж у середньому по Україні. Посушливий клімат і, відповідно, мала кількість опадів (особливо це відчуває Донеччина) погіршують ефективність сільського господарства. Застарілі зрошувальні системи та висока еродованість ґрунтів лише посилюють цю проблему. На обидві області працює лише одна ґрунтова лабораторія, навіть для якісної оцінки земель цього вочевидь недостатньо", - зазначають експерти.

Читайте також: Всесвітній день без тютюну. Скільки контрафакту постачається з ОРДЛО

Детальніше про тек, як розвиваються економіки цих регіонів і яких трансформацій потребують читайте у тексті "Чому Сходу України потрібна підтримка".