UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відсоткові ставки для малого та середнього бізнесу залишаються високими

У 39% малих та 42% середніх підприємств збільшилась потреба в запозичених коштах.

"Інститут економічних досліджень та політичних консультацій" назвав фінансові перешкоди у розвитку малого та середнього бізнесу. Про це йдеться у черговому "Квартальному моніторингу перешкод у розвитку МСП", який є у наявності DT.UA.

"Поступове відновлення економіки збільшило потребу МСП у кредитних коштах. Банки, у свою чергу, поступово зменшували вартість кредитів та принаймні не погіршували нецінові умови кредитування. Утім відсоткові ставки залишалися достатньо високими, щоб відлякувати значну частину МСП від залучення банківських кредитів, а не всі МСП були готові надати необхідну звітність та достатню заставу для отримання кредиту", - говориться у моніторингу.

Відносно попиту на фінансові ресурси, то у МСБ зростає потреба в коштах.

"У другому кварталі 2017 року 39% малих та 42% середніх підприємств повідомили про збільшення потреби в запозичених коштах у рамках опитування НБУ про ділові очікування підприємств. Після початку поступового відновлення економічної активності в 2016 році частка МСП, яким потрібні були додаткові позикові кошти, коливалася близько 40%", - йдеться у документі.

Згідно моніторингу, більшість банків не ускладнювали отримання кредитів для МСП.

"Переважна більшість МСП не помітила "незначного пом'якшення" стандартів кредитування. Про спрощення доступу до кредитування повідомили лише 4% малих та 10% середніх підприємств. Водночас, на жорсткіші умови кредитування поскаржилися лише 35% малих та 29% середніх підприємств. Для порівняння, у другому кварталі 2016 року таких підприємств було 59% та 44% відповідно. Отже, більшість банків щонайменше не ускладнювали отримання кредитів для МСП", - говориться у моніторингу.

Раніше повідомлялось, що українські підприємці вважають недоступність фінансування однією з головних проблем розвитку МСБ.

Нагадаємо, що Світовий банк розпочав реалізацію проектів щодо кредиту для "Нафтогазу" та кредитної лінії для підтримки МСБ.