UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відновлення України: владу просять дослухатися рекомендацій самих українців

Експерт назвав критерії відновлення країни, запропоновані більш ніж сотнею громадських організацій України.

На думку представників громадянського суспільства, всі рішення про майбутній устрій та відновлення України мають відповідати певним критеріям. Про це у матеріалі для ZN.UA   "Ukraine Recovery Conference: трикутник відновлення" пише учасник конференції у Лугано, присвяченій плану відновлення України, доктор економічних наук Андрій Длігач.

Дані критерії, за його словами, були викладені в Маніфесті громадянського суспільства, до якого долучилася понад сотня громадських організацій.

Зокрема серед критеріїв українці бачать наступні положення:

Таким чином, наголошує експерт, український бізнес та громадянське суспільство чітко консолідували свою позицію.

На жаль, Маніфест не став платформою для створення Плану відновлення та модернізації України.

Читайте також: Програма "Велике будівництво" згорнута, замість неї в країну зайдуть західні проєкти: в ОП вже знають, як виглядатимуть міста України

Нагадаємо, на думку Длігача, який був учасником конференції, українська влада в Лугано не представила ні плану, ні механізму прозорого фінансування.

"Навіть сама українська влада не виглядала як одна команда. Презентації та виступи були не пов'язані між собою, не складалася єдина картина відновлення України", - наголошує він.

4-5 липня 2022 року у швейцарському місті Лугано відбулася Конференція з відновлення України.

На Конференції представники української влади презентували План відновлення України, над яким працювала Національна рада з відновлення України від наслідків війни (створена 21.04.2022). Було залучено понад три тисячі експертів з різних областей, а також міжнародних консультантів. Робота проводилася у 24 групах із залученням представників міністерств, відомств, Верховної Ради та Офісу Президента.

Поданий План розрахований на десять років. Перший етап (2023-2025 роки) передбачає реалізацію 580 проектів на 350 млрд дол., другий (2026-2032) – 270 проектів на суму 400 млрд дол.