UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Верховному суді "зламався" автоматичний розподіл справ між суддями

НЗФ кидає усі сили, аби отримати потрібні для себе рішення в суді. 

Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) з порушенням процедури домігся заміни колегії судів у Верховному суді в межах  ПриватБанк, його опонент у цій справі, вважає, що це порушує його права, оскільки "при автоматизованому розподілі справи між суддями було порушено встановлений законом порядок".

Відповідно до норм Господарського процесуального кодексу України (ГПК), визначення суддів для розгляду справ має здійснюватися за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка забезпечує автоматизований і об'єктивний розподіл справ. У випадку порушення цього порядку, суддя підлягає відводу (самовідводу).

"Ми вважаємо, що автоматизований розподіл у цій справі був здійснений неправильно, оскільки касаційна скарга АТ "ПГЗК" була передана іншій колегії суддів, а не тим самим суддям, які вже розглядали попередні скарги у цій справі. Це порушує принцип незмінності складу суду та встановлений порядок розподілу справ. Були порушення в автоматизованій системі, будуть і далі. Тобто вони кидають усі сили, аби отримати потрібні для себе рішення", - зазначили юристи банку. 

НЗФ же заміна колегії суддів вигідна, бо попередня колегія під головуванням судді Берднік І. С. ухвалила постанову від 17.05.2023, якою скасувала судові рішення на користь НЗФ і направила справу на новий розгляд до суду першої інстанції. При цьому судді зробили висновки, з яких випливає, що НЗФ не має в Україні законного інтересу для звернення до суду з таким позовом, відповідно він має штучний характер і спрямований тільки на встановлення наявності/відсутності певних фактів.

Наразі мета НЗФ - "переписати" частину попереднього рішення господарського суду, а в перспективі - затягування справи для відмови у касації. Про це повідомили в Приватбанку. 

Нагадаємо, що НЗФ вже певний час затягує справу. Так, в червні засідання суду не відбулося через подання заводом заяви до Верховного Суду з проханням виправити помилку – замінити слово “відсотки” на “проценти” у рішенні Касаційного господарського суду, ухваленому в травні 2023 року.

А тепер інші дотичні до справи підприємства - Марганецький ГЗК, Покровський і Запорізький феросплавні заводи - подали однакові із НЗФ скарги у Верховний суд, який витребував матеріали з апеляції для зʼясування обставин.

Читайте також: Коломойський на наступному тижні знову спробує повернути собі Приватбанк
Читайте також: Коломойський залишиться під вартою до осені – рішення суду

У тексті "ФБР vs Коломойський і Боголюбов" Юлія Самаєва пояснювала шахрайські схеми, які колишнім власникам Приватбанку інкримігнує ФБР. В тому числі в них фігурує і НЗФ. Вона зазначила, що мета НЗФ в українських судах одна - отримати "довідку" про погашення частини позик, щоб потім передати цю довідку до американського суду, "підстрахувавши" тим панів І.Коломойського та Г.Боголюбова. Звісно, ФБР володіє достатнім масивом даних, щоб зрозуміти, що погашенням кредитів одного підприємства виправдатися не вийде. Але судові рішення, які це підтверджують, дійсно можуть ускладнити хід справи.