UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відкриття ринку землі не вплинуло на статистику угод - міністр агрополітики

За день продано лише три ділянки, які раніше підпадали під дію мораторію на землю.  

Статистика по операціях купівлі-продажу землі після зняття 1 липня мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення не змінилася в порівнянні з аналогічною статистки під час дії мораторію. Тільки три з 61-ї угоди, укладеної за минулу добу, раніше підпадали під мораторій, повідомив міністр агрополітики Роман Лещенко.

"За даними держреєстру майнових прав на нерухомість, на 1 липня на підставі договорів купівлі-продажу зареєстровано право власності на землю с/г призначення в кількості 61 угоди, з них три підпадали під мораторій. Тобто на всю країну у нас відбулися три угоди підмораторних земель с/г призначення ", - зазначив він.

За даними міністра, за вказаний період були відчужені 40 земельних ділянок, які не підпадали під мораторій, оскільки перебували на правовому титулі "особисте селянське господарство".

Читайте також: В Україні стартував ринок сільськогосподарської землі

Повідомлялося, що ринок землі сільгосппризначення відкривається з 1 липня. Відповідно, сторонам угоди по купівлі земельної ділянки необхідно буде оплатити 5% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору від зазначеної в договорі купівлі-продажу вартості ділянки.

Нагадаємо, що   президент України Володимир Зеленський підписав закон   про продаж земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони.