UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відкриття ФОП: чому не варто цього робити для отримання допомоги ВПО

Деякі переселенці помилково вважають, що це гарантує право на виплату.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців змушені були виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Вони мають право на допомогу від держави, якщо відповідають певним критеріям.

Читайте також: Допомога ВПО: чи можна оформити її на дитину, якщо батьки не відповідають критеріям

 На початку 2024 змінилися підходи до надання допомоги на проживання ВПО: для того щоб отримувати виплати людина має бути працевлаштованою або іншим чином сприяти своїй зайнятості. Як результат, з’явився міф, що можна гарантовано отримати допомогу ВПО відкривши ФОП.

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чому не варто слідувати схожим порадам без справжньої мети займатися підприємництвом.

Відкриття ФОП не означає автоматичний «успіх» у призначенні допомоги

Для продовження виплат на другий шестимісячний період сімʼя має відповідати цілій сукупності критеріїв і якщо сімʼя не відповідає хоча б одному із критеріїв, то виплати продовжені не будуть.

Додаткові зобовʼязання

Відкриття ФОП покладає на особу зобовʼязання вести і подавати звітність, сплачувати єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове страхування (ЄСВ), сплачувати податки. Так, звісно, протягом дії воєнного стану діють окремі пільги, однак навіть якщо ВПО фактично не провадить діяльності, подання декларацій з нульовими показниками є обов’язковим.

Для ФОПів діють окремі правила обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї

Відповідно до п. 9 Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги,

Для ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, незалежно від отриманих (неотриманих) доходів до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід, обчислений у розмірі:

Середньомісячний сукупний дохід за минулий квартал або три місяці, що передують місяцю звернення за допомогою, не повинен перевищувати 9 444 грн на одного члена сім’ї ВПО.

Тобто фактично, сім’ї, які:

самостійно позбавляють себе права на виплати за критерієм перевищення доходів.

«Правила обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї для ФОПів однакові для всіх видів соціальної допомоги. Відповідно, необдумано відкривши ФОП без справжнього наміру вести підприємницьку діяльність, людина залишається і без доходів від ведення підприємницької діяльності (бо де факто і не здійснює її), і позбавляє себе шансу отримувати інші види соціальної допомоги», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, чому скасовують виплату допомоги на проживання ВПО після двох місяців отримання. Це стосується лише тих ВПО, виплати яким були продовжені на ще один шестимісячний період.