UA / RU
Підтримати ZN.ua

Видатки бюджету в липні значно випередили доходи, тому НБУ й продає валюту — депутат

Міжнародна підтримка поки не може виправити ситуацію. 

Видатки державного бюджету України за липень місяць були на рівні 264 мільярдів гривень. Це на 20 мільярдів менше, ніж доходи держбюджету за місяць. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк. 

"Нагадаю, що навіть з міжнародною допомогою від МВФ ми за липень загалом залучили тільки 240,5 млрд грн. Тому і логічно чому так багато продав валюти НБУ (на 3,16 млрд $). У серпні ми чекаємо поки тільки перший транш від США на 3,9 млрд доларів", - написав він в соцмережах. 

Повідомлялось, що загальний фонд держбюджету в липні отримав 120,3 млрд грн податків, зборів та обов'язкових платежів. Порівнюючи з надходження попередніх місяців, Мінфін в липні отримав на 18 млрд грн менше, і на 31 млрд грн менше, ніж у травні. Тобто вже півроку доходи бюджету скорочуються. 

Щоб змінити ситуацію Кабмін придумав підвищити податки, до ВР подано закопроєкт №11416. Однак бізнес критикує проект закону про підвищення податків, зокрема Рада бізнес-омбудсмена. Також конструктивну критику висловили: Американська торгова палата України, Центр економічної стратегії та інші аналітичні центри.