UA / RU
Підтримати ZN.ua

Від Верховної Ради вимагають подати на ратифікацію конвенцію ООН про право селян на землю

Головним правом у Декларації визнано право селян на землю, як фундаментальне право, що забезпечує засоби існування, та є підґрунтям для реалізації всіх інших прав, та визначено обов'язок дотримання цього права державою.

Депутати Полтавської облради схвалили звернення до Верховної Ради України та Президента України про необхідність подати на ратифікацію конвенцію ООН про право селян на землю, яка була підписана Україною ще у 2018 році. Про це повідомляється на сайті облради.

"У 2018 році ООН прийняла "Декларацію про права селян та інших людей, що працюють у сільській місцевості", і проголосила наступні десять років Десятиліттям сімейного фермерства у світі. Головним правом селян у Декларації визнано право на землю як фундаментальне право людини, що забезпечує засоби існування і є підґрунтям для реалізації всіх інших прав селян, і його дотримання гарантується державою. Україна проголосувала на Генеральній асамблеї ООН за названу декларацію, але до цього часу не ратифікувала її", – наголошується у зверненні.

Читайте також: Зеленський підписав закон про передачу земель ОТГ

Нагадаємо, на початку 2000-х років міжнародним селянським рухом LaViaCampesina, який представляє понад 200 млн селян з різних країн і континентів, був зініційований процес розроблення та ухвалення Організацією Об’єднаних Націй Декларації про права селян та інших людей, які працюють у сільській місцевості.

Декларація являє собою міжнародно-правовий акт про захист прав сільських людей, що займаються маломасштабним виробництвом сільськогосподарської продукції та продуктів харчування в усьому світі.

Головним правом у Декларації визнано право селян на землю, як фундаментальне право, що забезпечує засоби існування, та є підґрунтям для реалізації всіх інших прав, та визначено обов'язок дотримання цього права державою.Декларацією встановлено зобов”язання урядам країн – учасників ООН щодо сприяння захисту та посилення прав селян.

Читайте також: Зеленський підписав закон про передачу земель ОТГ

У березні 2020 року Верховною Радою України було прийнято Закон „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення” № 552 - IX, яким визначаються умови запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення. Закон запрацював з 1 липня 2021 року. 

Одразу після ухвалення Верховною Радою відповідного закону до КСУ надійшло два конституційних подання від 48 та 53 народних депутатів про неконституційність ключових положень земельної реформи. До сьогодні рішення не має за жодним з подань.

Більше того, у Конституційному суді хочуть перевести розгляд справи про землю у закритий режим. Потребу закритого режиму пов’язують з позицією Офісу президента, який не зацікавлений у наданні цій справі суспільно-політичного резонансу і прагне якнайшвидше поставити у ній потрібну крапку. 

Тим часом оформлення прав на землю, необхідну для ведення бізнесу, залишається непростим квестом в Україні. Читайте про це в матеріалі Володимира Забудського на ZN.UA - "Земля близько".