UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховна Рада прикрутила можливості забудовників для зловживань на стадії будівництва – банки обіцяють відновити іпотеку

Закон покликаний захистити права вкладників у будівництво від недобросовісних забудовників. А відтак - покінчити з практикою житлових недобудов.

Верховна Рада 15 серпня ухвалила у другому читанні та в цілому закон №5091 - про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому. "За" проголосувало 257 народних депутатів.

Мета закону - гарантування державою речових прав вкладників на об’єкти нерухомості, які знаходяться у процесі будівництва.

Закон, зокрема::

Простіше кажучи, Верховна Рада усунула прогалини в законодавстві у сфері залучення коштів фізичних та юридичних осіб в будівництво нерухомості.

Закон покликаний захистити права вкладників у будівництво від недобросовісних забудовників. А відтак - покінчити з практикою житлових недобудов, кількість яких зростає з кожним роком.

Ухвалення  закону було дуже позитивно сприйнято банківською системою. 

"Банки обіцяють разом з НБУ запустити іпотеку після його впровадження", -  прокоментував перший заступник голови Комітету ВР із питань податкової політики Ярослав Железняк. 

Нагадаємо, інвестування в будівництво в Украні було абсолютно ризикованим заняття. Випадки, коли вкладники не могли ані отримати у власність об’єкти нерухомого майна, ані повернути кошти, залучені у будівництво таких об’єктів, траплялися по всій країні.

Серед факторів, які сприяли цьому  у минулому (і які були усунуті законом №5091), можна виділити наступні:

Проте, на цьому ризики не закінчувалися. Крім того, існувала і практика, коли:

Також серед причин виникнення проблемних об’єктів житлового будівництва були: